Orașul ȘTEFAN VODĂ din Republica Moldova, sub semnul dezvoltării economice și culturale

Orașul ȘTEFAN VODĂ din Republica Moldova, sub semnul dezvoltării economice și culturale

Oraşul Ştefan Vodă este amplasat în partea de Sud-Est a Republicii Moldova la 105 km de Chişinău

Orașul Ștefan Vodă este condus de primarul Vladislav Cociu, care ne-a oferit o perspectivă amplă asupra evoluției marcate de proiectele finalizate și a provocărilor din contextul actual. Sub administrarea sa, orașul Ștefan Vodă a înregistrat o serie de transformări vizibile, punând accent pe dezvoltarea infrastructurii, atragerea investițiilor și consolidarea relațiilor culturale cu România. Orașul a fost martorul finalizării unor proiecte importante de infrastructură, precum reabilitarea drumurilor de interes, modernizarea Casei de Cultură.

Pe lângă proiectele de infrastructură, s-su luat măsuri strategice pentru a stimula economia locală prin crearea unei sub-zone în cadrul Zonei Economice Libere, dotată cu toate facilitățile necesare pentru atragerea investitorilor.

vladislav cociu maia sandu - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Domnule Primar, cum ați caracteriza situația economică a orașului Ștefan-Vodă, în acest context de instabilitate?

În ciuda instabilității pe plan internațional, orașul Ștefan Vodă se bucură de o dezvoltare socio-economică stabilă. În ultimii doi ani, în oraș a fost construită și inaugurată o fabrică de procesare a produselor agricole. Lucrările au început pentru un HUB în Zona Liberă Economică, de asemenea, s-a construit un complex rezidențial și un bloc de locuințe.

Orașul găzduiește și atelierul de confecționare a pantalonilor pentru bărbați „Stîș & Style”, două ateliere mici de familie,fabrică pentru producția de case prefabricate „Uniqa Wall Systems and Constructions”, o secție de producție a ușilor și ferestrelor din plastic, precum și două mini-ateliere de asamblare a mobilei. În plus, au fost deschise mai multe obiective comerciale, iar în vara anului 2022, Ștefan Vodă a fost gazda Forumului Economic Internațional „Tehnological Bessarabian HUB”.

În contextul de instabilitate pe plan internațional, Ștefan Vodă este un oraș european cu o dezvoltare socio-economică stabilă. În ultimii doi ani în oraș a fost construită și dată în exploatare o fabrică de procesare a produselor agricole; a început construirea unui HUB în Zona Liberă Economică; un complex și un bloc locativ care deja s-au construit; există un atelier de producere de pantaloni pentru bărbați ”Stîș & Style”; 2 ateliere mici de familie; fabrica de producere a caselor prefabricate ”Uniqa Wall Systems and Constructions”; secție de producere a ușilor și ferestrelor din plastic; 2 mini ateliere de asamblare a mobilei. Totodată, au fost deschise mai multe obiective comerciale, iar în vara anului 2022, Ștefan Vodă a găzduit Forumul Economic Internațional ”Tehnological  Bessarabian HUB”.

vladislav cociu stefan voda - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Care ar fi cele mai importante 3 proiecte finalizate în ultimii ani?

Cele mai importante proiecte finalizate în ultimii ani în orașul nostru sunt:

  • Reabilitarea infrastructurii drumurilor, proiectul a vizat îmbunătățirea condițiilor de trafic și accesibilitate în oraș.
  • Modernizarea Casei de Cultură (Centrul Cultural Multifuncțional), iar proiectul a inclus construirea unui acoperiș șarpant, termoizolare și modernizare generală, transformând clădirea într-un centru cultural modern.
  • Reabilitarea parcului central „Mihai Eminescu” a avut ca scop revitalizarea spațiului verde central.
  • Reabilitarea Zonei de Revitalizare Urbană a îmbunătățit aspectul urban

Care sunt punctele forte ale orașului Ștefan-Vodă?

Unul dintre punctele forte ale orașului Ștefan Vodă este crearea, în anul 2018, a unei sub-zone a Zonei Economice Libere. Până în anul 2021, aceasta a fost complet echipată cu toate rețelele tehnico-ingineresti necesare (apă, canalizare, gaz, electricitate) și dispune de întreaga documentație de urbanism necesară.

În plus, orașul nostru dispune de un mare potențial în ceea ce privește piața forței de muncă. La începutul anului 2021, conform celor mai modeste estimări, cel puțin 11,5 mii de persoane apte de muncă, neangajate în activități economice formale, erau disponibile pentru angajare. Astfel, aproximativ 7,5 mii dintre acestea, având vârste între 17 și 45 de ani, pot fi relativ ușor instruite în diverse domenii de specializare.

Un alt avantaj este că în orașul nostru avem o școală profesională tehnică, care formează specialiști în diverse meserii, precum bucătari, chelneri, tractoriști și mașiniști, tencuitori, croitori-confecționeri și cusători, electricieni, electroniști auto, mecanici auto și electro-sudori.

stefsn voda moldova - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Care sunt facilitățile pe care administrația locală le oferă investitorilor interesați de orașul dumneavoastră?

Facilitățile pe care administrația locală le poate oferi investitorilor interesați de orașul Ștefan Vodă includ diverse măsuri și programe destinate să stimuleze investițiile și dezvoltarea economică a localității.

  • Dotarea cu documentație de urbanism: Există un Plan Urbanistic Zonal care reglementează utilizarea acestui teren pentru funcțiuni industriale.
  • Facilități fiscale și economice:
  • Scutire totală pentru o perioadă de 3 ani de la plata impozitului pe venitul obișnuit provenit din exportul mărfurilor sau serviciilor produse în zona economică liberă din afara teritoriului Republicii Moldova, condiționată de o investiție de minim 1 milion USD.
  • Scutire totală timp de 5 ani de la plata impozitului pe venit pentru exporturile mărfurilor sau serviciilor produse în zona economică liberă, condiționată de o investiție de cel puțin 5 milioane USD.
  • Scutire de 50% din cota impozitului pe venit pentru veniturile obținute din exportul mărfurilor sau serviciilor produse în Zona Economică Liberă.
  • Scutire de 25% din cota impozitului stabilită în Republica Moldova pentru veniturile obținute din alte activități decât exportul.
  • TVA nu se aplică pentru mărfurile sau serviciile livrate în interiorul zonelor libere.
  • Cota zero de TVA pentru mărfurile sau serviciile livrate în zona liberă din afara Republicii Moldova.
  • Garantarea prevederilor legislative pentru următorii 10 ani de la înregistrarea ca Rezident al Zonei Economice Libere.
  • Scutire de la plata accizelor pentru mărfurile introduse în zona liberă din afara Republicii Moldova, din alte zone libere sau din restul teritoriului Republicii Moldova, precum și pentru mărfurile exportate din această zonă.
  • Livrările de mărfuri efectuate în interiorul zonei libere sau între zone libere nu sunt supuse accizelor.
  • Optimizarea controalelor din partea instituțiilor de stat.
  • Obținerea preferențială a permiselor de ședere și de muncă pentru angajații străini.

coci vladislav - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre cooperarea culturală cu România. Dacă ne puteți prezenta câteva exemple.

Cooperarea culturală cu România este una extrem de valoroasă și diversificată, având un rol important pentru orașul nostru. Prin schimburile culturale, proiectele artistice comune și promovarea patrimoniului cultural, relațiile culturale între orașul nostru și România contribuie la consolidarea legăturilor între comunități și la promovarea dialogului intercultural.

Exemple concrete ale acestei cooperări sunt Acordurile de Înfrățire ale orașului nostru cu mai multe orașe din România, de care sunt foarte mândri, printre care se numără cele cu municipiile Iași, Roman, Focșani și orașele Copșa Mică și Rupea. Suntem onorați de aceste parteneriate și urmărim extinderea Acordurilor, următorul Acord de Înfrățire planifi cat fi ind cu județul Bistrița Năsăud.

De asemenea, colectivele artistice din Ștefan Vodă participă anual la evenimentele organizate în orașele înfrățite, cum ar fi zilele Cetății Rupea din orașul Rupea, județul Brașov. La rândul nostru, în cadrul zilei orașului Ștefan Vodă și al altor sărbători naționale, avem plăcerea de a invita artiști români.

În prezent, o delegație din Ștefan Vodă, compusă din pedagogi, educatori și specialiști din domeniul culturii, coordonată de preotul de la Biserica ”Ștefan cel Mare”, participă la un schimb de experiență culturală la Copșa Mică. Acest schimb este facilitat prin intermediul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), implicându-ne activ în două proiecte majore de colaborare culturală. Aceste inițiative nu doar că întăresc legăturile existente, dar deschid și noi orizonturi pentru întărirea relațiilor interculturale dintre cele două țări.

latest video

- Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment