Adrian DUPU, Secretar de stat: „Fiecare proiect finanțat trebuie să aibă un impact cât mai mare pentru comunitățile și cetățenii Republicii Moldova”

Adrian DUPU, Secretar de stat: „Fiecare proiect finanțat trebuie să aibă un impact cât mai mare pentru comunitățile și cetățenii Republicii Moldova”

Interviu realizat în cadrul ediției de vară a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova

În mandatul Secretarului de stat Adrian Dupu, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a devenit una dintre cele mai active și coerente instituții românești implicate nemijlocit în dezvoltarea relațiilor dintre România și Republica Moldova

Despre impactul programelor și proiectelor sprijinite de către DRRM discutăm, foarte succint, chiar cu cel care a imprimat o cadență mult mai ridicată acestei instituții foarte importante a Guvernului României.

adrian dup - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

„Fiecare proiect finanțat trebuie să aibă un impact cât mai mare pentru comunitățile și cetățenii Republicii Moldova”

Domnule Secretar de Stat, constatăm cu toții că noile coordonate de activitate impuse de conducerea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova sunt unele care redefinesc rolul acestei instituții în spațiul cultural, social și educațional din Republica Moldova. Cum comentați această dezvoltare de paradigmă?

Alături de colegii mei, am decis să capacităm toate energiile disponibile în sprijinul unei atitudini care face focus pe rezultate și pe căutarea unor indicatori de impact cât mai ridicați.

Mai ales după izbucnirea conflictului din Ucraina, din cauza agresiunii militare criminale a Rusiei pe teritoriul statului vecin, noi am decis că fiecare proiect finanțat trebuie să aibă un impact cât mai mare pentru comunitățile și cetățenii Republicii Moldova, iar comunicarea strategică a rolului pe care România și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova îl au în dezvoltarea societății din stânga Prutului să crească organic și sănătos la valori care să nu mai poată fi puse între paranteze de nici un fel de model de propagandă pro-rusă.

337291041 2120352991661710 7502111053828311182 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Noi înțelegem cu toții care sunt mizele acestei campanii continue de dezinformare derulate la cele mai înalte intensități de forțe ostile democrației, democrație pe care cu toții încercăm să o sprijinim în Republica Moldova, dar Guvernul României va face un efort supraomenesc pentru a pune în contrapunctul răului tot binele pe care noi putem să îl facem. Sprijinim proiecte esențiale pentru creșterea gradului de asumare a parcursului european în rândul cetățenilor Republicii Moldova.

Investim toată resursa disponibilă în proiecte educaționale și culturale decisive pentru profilarea unei emoții colective pozitive față de tot ceea ce înseamnă valori europene, cutume culturale românești și principii democratice. Impactul proiectelor sprijinite de DRRM, în noua paradigmă asumată la nivelul conducerii acestei instituții, începe să poată fi corect măsurat inclusiv din punct de vedere sociologic.

Din ce în ce mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova află și înțeleg cât de important este rolul României în proiectul național de la Chișinău. Acesta este scopul strategiilor noastre și constat cu modestie că rezultatele muncii noastre sunt văzute și percepute corect de toată lumea.

345656232 1410010319797600 4905852241002642675 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

„România rămâne și astăzi principalul partener economic al Republicii Moldova”

DRRM este o instituție cheie în ceea ce privește relația corectă dintre România și Republica Moldova. Există însă multe și foarte importante investiții strategice asumate de România în spațiul economic al Republicii Moldova. Aceste investiții vor crește, vor urmări un anumit model de dezvoltare, se vor concretiza în anumite domenii de activitate?

Între România și Republica Moldova, așa cum bine se știe, există un parteneriat strategic funcțional. În acest cadru instituțional în care cele două societăți și economii se apropie din ce în ce mai mult, de la an la an, se operează cu foarte multe oportunități și scenarii. Parteneriatul strategic și-a demonstrat utilitatea atât în perioada pandemiei de COVID – 19, dar și în momentele extrem de dificile prin care Republica Moldova a trecut în ceea ce privește problematica energetică.

adrian dupu 2 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Dincolo de aceste relații instituționale esențiale, există numeroase contacte economice care generează plusvaloare și profit. România rămâne și astăzi principalul partener economic al Republicii Moldova, iar cele mai recente evoluții economice defi nesc un spațiu și mai generos pentru investiții românești în economia Republicii Moldova.

Caracterul predictibil al reformelor este definitoriu pentru viitorul acestor investiții, iar actuala putere de la Chișinău este un garant veritabil că reformele vor fi duse până la capăt. Este foarte limpede pentru toată lumea că apropierea economică dintre cele două țări va căpăta dimensiuni din ce în ce mai consistente, de la an la an.

Oportunitățile de afaceri și de investiții românești în economia Republicii Moldova sunt cu adevărat importante și potrivit datelor pe care le am să știți că întreprinzătorii din România nu vor ezita să folosească acest nou spațiu economic securizat de reforme autentice și ireversibile. Va fi din ce în ce mai bine din acest punct de vedere.

adrian dupu - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Despre investiții. Dacă îmi permiteți, aș mai zăbovi un pic pe acest subiect. Considerați că implicarea DRRM în sprijinirea proiectelor educaționale și culturale în Republica Moldova contribuie la creșterea încrederii întreprinzătorilor din România în spațiul economic din Republica Moldova?

Absolut. Imaginați-vă că nu ar exista continuitate în ceea ce privește fi nanțarea și implementarea unor astfel de proiecte. Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova este o instituție a Guvernului României și orice fel de proiect care poartă marca noastră este un proiect asumat și validat de Guvernul României.

Cu cât mai multe proiecte, cu atât mai bine. Vizibilitatea implicării Guvernului României în Republica Moldova, în ceea ce privește paradigma educațională și culturală garantează un foarte solid model de transparență și o speranță reală că investițiile românești se vor putea bucura de un spațiu principial corect și protejat de reputația României.

345588190 6619685004709895 8684594364431760212 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Investițiile României în proiecte educaționale sunt la fel de importante, pentru că vorbim despre o generație tânără care are nevoie de repere serioase și corect argumentate pentru a rămâne în Republica Moldova pentru a-și construi o carieră și un viitor corect.

Educația este esențială pentru dezvoltarea unei societăți, iar în acele societăți în care potențialii investitori observă cu claritate că se pune accent pe aceste subiecte, lucrurile bune încep să se întâmple. Totul este legat organic, prin mecanisme sociale și economice foarte bine defi nite științific.

Investiția de astăzi în educație și cultură garantează rezultate economice solide pentru viitor.

347238322 692014742738049 6044789019367723852 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Cât de mult credeți în dezvoltarea unor colaborări eficiente între administrațiile publice locale dintre România și Republica Moldova? S-a tot vorbit în ultimii ani despre acest lucru, s-au căutat soluții minune, cuprinzătoare, dar exemplele de succes pe acest subiect par, deocamdată, excepții de la o regulă de care este atât de mare nevoie.

Sunt convins că suntem aproape condamnați să reușim în acest domeniu. Împrumutul bunelor practici în administrația publică locală este o soluție care va genera rezultate imediate. Aici este vorba despre voință și depre disponibilitatea de a face ceva concret, într-o direcție foarte clară. Colaborarea dintre administrațiile publice locale nu presupune doar banale donații sau prestări de servicii care să crească calitatea vieții cetățenilor din comunitățile din Republica Moldova.

347255653 806689430720827 2441461257171346427 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Este de vorba despre mult mai mult. Consider că este vorba despre împrumutul unor deprinderi noi pentru mulți dintre funcționarii publici din APL-urile din Republica Moldova. Este nevoie de mecanisme noi de administrare a comunităților, de rentabilizare a activităților.

O donație nu rezolvă decât parțial problemele despre care toți vorbim și le dorim rezolvate ireversibil. Și mai este vorba despre ceva. Despre o coordonare strategică care poate fi asumată la nivelul structurilor de conducere ale administrațiilor publice locale din cele două țări.

332132509 5741971532578269 5579566655768178356 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Se poate face acest lucru? Sigur că se poate face! Este mult de lucru? Evident. Pe de altă parte eu nu cunosc nici un proiect de succes în administrația centrală sau locală din România care să nu fi presupus extrem de multă muncă, asumare și responsabilitate.

În momentul în care liderii locali din Republica Moldova vor conștientiza cu maximă asumare că se pot construi proiecte comune de real succes, dimensiunea colaborării pe acest subiect va crește extraordinar de mult.

Iar când aceste proiecte comune realizate în virtutea unor înfrățiri vor căpata consistența cuvenită, vom constata cu toții că viața cetățenilor Republicii Moldova se va schimba în bine. Ne trebuie doar determinare și asumare totală. Și, împreună, să nu aveți nici un fel de dubiu, vom reuși.

Leave A Comment

S-ar putea să-ți placă și