Au demonstrat că se poate! EXEMPLUL de succes al Spitalului de Urgență MOINEȘTI

Au demonstrat că se poate! EXEMPLUL de succes al Spitalului de Urgență MOINEȘTI

Spitalele reprezintă simboluri importante ale bunăstării sociale. Sectorul sanitar din România se bazează pe o infrastructură concepută acum 50-60 ani, când nevoia de servicii de sănătate era diferită față de realitățile de astăzi

Una dintre problemele des întâlnite în rețeaua de spitale este fragmentarea-spitalele pavilionare, ceea ce creează dificultăți în ceea ce privește organizarea fluxurilor și transportul pacienților.

Clădirile vechi (unele chiar peste 100 ani vechime) nu permit integrarea optimă a circuitelor intră spitalicești, ridică frecvent dificultăți majore în adoptarea de noi tehnologii din cauza limitărilor fizice intrinseci ale clădirilor și nu dispun de facilități pentru un acces fizic (ex. Pentru persoanele cu dizabilități). Cum ați reușit să adaptați Spitalul Municipal de Urgență Moinești sub imperativele anterior enunțate?

Activitatea Spitalului Municipal de Urgență Moinești se desfășoară în Clădirea principala din Str. Zorilor nr.1, construită în anii 1972-1975 și în clădirile exterioare, de tip pavilionar, din Str. Tudor Vladimirescu FN, construite în anul 1897, reabilitate.

Astfel, la nivelul Spitalului Municipal de Urgență Moinești s-au produs de-a lungul timpului o serie de modificări și lucrări de reabilitare, adaptându-se la cerințele legislației în vigoare și a normativelor europene cu privire la asigurarea condițiilor optime pentru pacienți. Datorită investițiilor majore, realizate fie prin surse proprii, fie prin accesarea fondurilor de investiții, putem afirmă că în prezent se asigura circuitele funcționale necesare atât pacienților, cât și personalului, accesul facil al pacienților către laboratoarele de investigații medicale, accesul pentru persoane cu dizabilități și nu în ultimul rând o gama largă de servicii medicale.

57337d6e d693 43e1 a4fb 5a98e11ba161 1 e1652875562770 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

România deține 385 aparate de tomografie computerizată (2020), asigurând 20 de aparate la 1.000.000 locuitori. Dintre acestea, aproximativ 50% sunt instalate în sistemul public de sănătate. În sistemul public de sănătate, 14% din aceste aparate sunt mai vechi de 10 ani. În sistemul privat, 25% din aparatele de CT sunt mai vechi de 10 ani. Cum se prezintă situația în cadrul unității medicale pe care o manageriati?

În cadrul Spitalului Municipal de Urgență Moinești există un aparat de tomografie computerizată, achiziționat în 2012. În anul 2022 a fost achiziționat un nou aparat de tomografie computerizată, prin proiectul “Dotarea cu echipamente și sisteme medicale pentru gestionarea crizei sanitare de către Spitalul Municipal de Urgență Moinești”, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, pentru a oferi pacienților aparatură medicală de ultima generație, asigurând astfel accesul la servicii medicale de calitate. În anul 2021 au fost efectuate 6384 investigații CT, atât pacienților spitalizați sau consultați în regim de Ambulatoriu Integrat, cât și pacienților care s-au adresat Compartimentului de Primire Urgențe. De asemenea, în specialitatea Radiologie și imagistică medicală se asigura linie de garda continuă, astfel încât pacienții beneficiază de acces la investigații imagistice în timp real.

IMG 9380 scaled e1652875600688 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Numărul de aparate de rezonanță magnetică nucleară (RMN) este de 298, din care 31% se află în sistemul public. Asigurarea cu RMN este de 15 la 1.000.000 de locuitori. 18% din aceste aparate sunt mai vechi de 10 ani. Cum se prezintă situația în cadrul unității medicale pe care o manageriati?

Spitalul Municipal de Urgență Moinești deține un aparat de rezonanță magnetică nucleară, în stare bună de funcționare, acesta fiind achiziționat în anul 2016. În anul 2021 au fost efectuate un număr de 751 investigații RMN, atât pacienților care s-au adresat Ambulatoriului Integrat, cât și pacienților spitalizați.

EXISTĂ CLĂDIRI ÎN CARE SE DESFĂȘOARĂ SERVICII MEDICALE, CARE CONSTITUIE UN PERICOL PENTRU PACIENȚI ȘI PENTRU PERSONAL, ATÂT DIN PUNCT DE VEDERE AL INFECȚIILOR NOSOCOMIALE, CÂT ȘI DIN PUNCT DE VEDERE STRUCTURAL ȘI DE SIGURANȚă LA INCENDII. PANDEMIA COVID-19 A EVIDENȚIAT VULNERABILITĂȚILE infrastructurii sanitare, suprasolicitarea sistemelor de instalațîi electrice și de fluide medicale învechite, generând incendii în secțiile de terapie intensivă. Ce plan de măsuri ați prevăzut pentru evitarea situațiilor anterior menționate?

Din punct de vedere structural, din anul 1975 și până în prezent au fost efectuate multiple lucrări de reabilitare și modernizare ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești, astfel încât atât pacienții, cât și personalul să beneficieze de un mediu de lucru sigur, modern și atractiv.

d7578a4d e136 4197 8648 40353f5adf11 e1652875667917 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Din punct de vedere al siguranței la incendii, unitatea sanitară are autorizații pentru securitatea la incendiu și este dotată cu mijloace de prima intervenție în toate spațiile și instalații de detecție oxigen la nivelul secției A.T.I. și Compartimentului Boli Infecțioase. De asemenea, în prezent se desfășoară lucrările de extindere a instalațiilor de detecție și alarmare la incendiu, la nivelul tuturor structurilor, obiectiv realizat prin fonduri proprii.

Urmare a contextului epidemiologic generat de pandemia COVID-19, care a dus la o suprasolicitare a sistemului sanitar, au fost identificați o serie de factori ce pot influență negativ desfășurarea actului medical. Astfel, pentru a împiedică blocarea infrastructurii medicale disponibile și, implicit afectarea dreptului la sănătate pentru pacienții ce necesită internare, s-a efectuat evaluarea infrastructurii instalațiilor electrice, de fluide medicale, de ventilare și tratare a aerului.

În urmă evaluării, la nivelul unității sanitare s-a luat decizia demarării unui proiect de modernizare a instalațiilor, în parteneriat cu UAT Moinești. Prin implementarea proiectului se urmărește a se obține asigurarea parametrilor nominali și calitativi ai energiei electrice,  aducerea instalațiilor uzate fizic și moral la un nivel tehnic și funcțional corespunzător, creșterea capacității și îmbunătățirea parametrilor tehnici de funcționare, asigurarea securității și exploatării instalațiilor electrice, asigurarea siguranței pacienților și a personalului din spital, cresterea confortului în mediul spitalicesc.

La nivelul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, întreg personalul medical și de îngrijire întreprinde acțiuni care vizează prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale.

De asemenea, Serviciul de Prevenire și Control al Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale implementează, prin personalul sau, numeroase măsuri prin care participa activ la crearea unui mediu curat și sigur în spital, atât pentru pacienți, cât și pentru personal.

În acest sens, există un Plan de măsuri de prevenire și control al infecțiilor asociate asistenței medicale, elaborat anual, din care putem enumeră că măsuri:  instruirea periodică a personalului, controlul eficienței proceselor de curățenie și dezinfecție prin recoltarea probelor de autocontrol microbiologic, elaborarea procedurilor operaționale (curățenie și dezinfecție, igienă mâinilor, colectarea,trierea și eliminarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală, izolarea și cohortarea epidemiologică etc) și achizițiile de dezinfectanți, echipamente de protecție, componentă financiară reprezentând un factor important în prevenția și controlul acestui tip de infecții. În anul 2021, rată de incidența a infecțiilor asociate asistenței medicale a fost de 0,82%.

Nivelurile de rezistență la antimicrobiene se mențîn ridicate în România. Conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, 32,3% dintre tulpinile de klebsiella pneumoniae izolate în anul 2019 în România erau rezistente la carbapeneme, o clasa de antibiotice cu spectru larg, considerată de rezervă. Astfel, România se situează pe locul 2, după Grecia, în lista țărilor cu cele mai mari procente de rezistență a acestui microorganism din Uniunea Europeană, înregistrând o creștere semnificativă în ultimii ani (22,5% în 2017, 29,5% în 2018). Va rugăm să ne detaliați situația prezența în unitatea medical pe care o conduceți.

Creșterea rezistenței la antibiotice reprezintă o reală problema și o adevărată provocare pentru medicii curanți în ceea ce privește abordarea terapeutică a pacientului cu patologie infecțioasă. Într-adevăr și la nivelul Spitalului Municipal de Urgență Moinești s-a observat o creștere a rezistenței la carbapeneme a tulpinilor de Klebsiella pneumoniae.

Astfel, dacă în anul 2019 din totalul de infecții cu K. pneumoniae, 9,15% prezentau rezistență la carbapeneme, în anii 2020 și 2021 s-a înregistrat o creștere semnificativă a acestor tulpini, reprezentând un procent de 14,85% în anul 2020, respectiv 17,52% în anul 2021.

România a primit deja prima tranșă, în valoare de 1.8 miliarde euro din PNRR. Aveți proiecte care ar putea beneficia de finanțare prin acest program?

În ceea ce privește proiectele ce ar putea fi finanțate prin PNRR, Spitalul Municipal de Urgență Moinești are în plan să accesez fonduri pentru următoarele componente:

  1. Componentă C5 – valul renovării

– investițiile din cadrul componenței vizează lucrări de renovare energetică a fondului construit existent și proiecte integrate pentru consolidare seismică și eficientă energetică;

– SMU Moinești urmărește asigurarea rezilienței și sustenabilității fondului construit prin abordarea integrată a eficienței energetice, a consolidării seismice, a reducereii riscului la incendiu, ameliorarea calității aerului interior și tranziția spre clădiri inteligente;

  1. Componentă C7 – transformare digitală

– investițiile din cadrul componenței vizează sistemele informatice și înlocuirea infrastructurii IT, dar și migrarea de date către noile sisteme de date și infrastructură;

– SMU Moinești urmărește îmbunătățirea calității serviciilor și a coerenței episodului de îngrijire medicală, dar și a calității administrării și managementului serviciilor de sănătate, îmbunătățirea comunicațiilor dintre toate părțile implicate în serviciile de sănătate;

– investițiile în sistemele informatice și în infrastructură digitală au că scop și contribuția la accesul rapid și sigur al cetățenilor și al pacienților la propriul dosar de sănătate;

  1. Componentă C12 –sănătate

– investițiile vizează alcătuirea unui “Fond pentru calitatea serviciilor medicale”, desfășurat în mai multe faze:

  • faza I presupune dezvoltarea infrastructurii medicale;
  • faza ÎI presupune reglementarea indicatorilor de calitate ce pot fi colectați și monitorizați la nivel spitalicesc, dar și dezvoltarea acestora în acord cu standardele de acreditare a unităților sanitare cu paturi dezvoltate de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate(ANMCS);
  • faza III presupune includerea Spitalului Municipal de Urgență Moinești, iar mecanismele de plata identificate în faza pilot vor fi utilizate pentru identificarea și recompensarea spitalului dacă se ating pragurile de performanță stabilite.

Care este proiecția investițiilor publice a Spitalului Municipal de Urgență Moinești pentru anul 2022 din finanțare proprie sau guvernamentală?

Prima posibilitate, al cărui acces este cel mai facil, îl constituie bugetul propriu, de care dispunem și din care putem să asigurăm sumele pentru întocmirea documentațiilor tehnico-economice, obținerea avizelor prevăzute de legislația în vigoare și aprobarea indicatorilor tehnico-economici, pentru a putea fi introduse ulterior în programele de investiiii derulate de finanțatori (de ex. CNI S.A., Ministerul Sănătății, CJ Bacău, CL Moinești, etc.) pentru care să fie asigurate fondurile necesare execuției lucrărilor și realizarea obiectivelor de investiții propuse.

Deasemenea, Spitalul Municipal de Urgență Moinești este parte în proiecte finanțate din fonduri nerambursabile în care asigura cofinanțarea acestora.

Astfel, Spitalul Municipal de Urgență Moinești are în derulare următoarele proiecte:

1.Titlul proiectului: EXTINDERE SPAȚII SPITALIZARE – SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚă MOINEȘTI, finanțare CNI SA

Beneficiar: SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚă MOINEȘTI / DOCUMENTAȚIE ÎNTOCMITĂ ȘI SUPORTATĂ DE SMU Moinești – 119.500 lei / Buget: 4.392.339 lei / Perioada: 2017-2022 Stadiu proiect: execuție lucrare

  1. Titlul proiectului: DOTARE EXTINDERE SPAȚII SPITALIZARE – SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚă MOINEȘTI, Finanțare CNI SA

Beneficiar: SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚĂ MOINEȘTI / DOCUMENTAȚIE ÎNTOCMITĂ ȘI SUPORTATĂ DE SMU – 41.560 lei / Buget: 6.429.903 lei / Perioada: 2020-2022 / Stadiu proiect: licitație

  1. Titlul proiectului: EXTINDERE BLOC MATERNO-INFANTIL LA SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚă MOINEȘTI, Finanțare CNI SA

Beneficiar: SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚĂ MOINEȘTI / DOCUMENTAȚIE ÎNTOCMITĂ ȘI SUPORTATĂ DE SMU – 147.560 lei / Buget: 54.830.000 lei / Perioada: 2018-2027 / Stadiu proiect: SF

  1. Titlul proiectului: REABILITARE BLOC OPERATOR ASEPTIC AL SPITALULUI MUNICIPAL DE URGENȚă MOINEȘTI, finanțare Consiliu Județean Bacău și Consiliu Local Moinești

Beneficiar: SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚă MOINEȘTI / DOCUMENTAȚIE ÎNTOCMITĂ ȘI SUPORTATĂ DE SMU – 69.615 lei / Buget: 3.863.000 lei / Perioada: 2019-2022 / Stadiu proiect: execuție lucrare

  1. Titlul proiectului: DOTARE ECHIPAMENTE MEDICALE

Beneficiar: SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚă MOINEȘTI / Buget: 4.248.000 lei / Perioada: 2022 / Stadiu proiect: solicitare MS

  1. Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale

Prioritatea de investiții 8.1 – Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități

Titlul proiectului: “Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județelor Vaslui, Bacău și Neamț “

Solicitant: MINISTERUL SĂNĂTĂȚIi în parteneriat cu SMU MOINEȘTI / Beneficiar: SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚă MOINEȘTI / Buget: 7.347.497  lei / Perioada: 2018-2021 / Stadiu proiect: finalizat

  1. Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale

Prioritatea de investiții 8.1 – Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități

Titlul proiectului:  Îmbunătățirea accesului populației din județele Vaslui, Bacău și Neamț la servicii medicale de urgență

Solicitant: MINISTERUL SĂNĂTĂȚIi în parteneriat cu SMU MOINEȘTI / Beneficiar: SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚă MOINEȘTI / Buget: 4.761.225  lei / Perioada: 2018-2021 / Stadiu proiect: finalizat

Ne aflăm deja în plin exercițiu bugetar european 2021-2027, adoptat de către Uniunea Europeană. Care este situația proiectelor finanțate din fonduri europene implementate de unitatea medicală pe care o reprezentați în exercițiul european financiar precedent? Putem discuta deja și despre proiecte ale spitalului care sunt în pregătire pentru perioada 2022 – 2027?

În prezent, Spitalul Municipal de Urgență Moinești desfășoară două proiecte cu finanțare din fonduri europene.

Proiectul “Dotarea ambulatoriului Spitalului Municipal de Urgență Moinești” Cod SMIS 125143, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 8 Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, Prioritatea de investiții 8.1 Investiții în infrastructură sanitară și socială care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile privind starea de sănătate. Proiectul are termen de finalizare 31.05.2022 și are o valoare de 8,534,190 RON.

În curs de implementare se află și Proiectul “Dotarea cu echipamente și sisteme medicale pentru gestionarea crizei sanitare de către Spitalul Municipal de Urgență Moinești” Cod SMIS 141270, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 10 Protejarea sănătății populației în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, Obiectiv Specific 10.1 Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale. Termenul de finalizare al proiectului este 31.12.2022, iar valoarea acestuia se ridică la 17,627,902 RON.

De asemenea, s-a aprobat acordul de parteneriat cu UAT Moinești pentru implementarea activităților aferente proiectului „Modernizare infrastructură instalație electrică Spitalul Municipal de Urgență Moinești” Cod SMIS 154527, care este depus în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), Axa prioritară 9. Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Obiectiv Specific (OS) 9.1 Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID 19, apel de proiecte POIM/935/9/1 Creșterea siguranței pacienților în structuri  spitalicești publice care utilizează fluide medicale, valoarea totală a proiectului fiind de 14.432.318 lei.

Leave A Comment