Ioan ALEXA, primarul orașului PODU ILOAIEI: „Educația trebuie să fie o prioritate pentru orice societate care vrea să se dezvolte sănătos”
Interviu realizat în cadrul ediției de primăvară a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova
Podu Iloaiei este singurul oraș din județul Iași care ocupă un loc în Topul celor 10 Orașe cu cereri aprobate în funcție de valoarea cea mai mare, clasându-se pe locul trei în clasamentul național
În prezent este localitatea cu cele mai multe cereri de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aprobate din tot județul Iași, unde există deja peste 22 de milioane de euro atrași, bani pentru care s-au semnat deja contractele de finanțare.
Astfel, bugetul de care dispune orașul Podu Iloaiei în acest an este unul record, cel mai mare din toate timpurile. Iar viitorul sună cel puțin la fel de promițător, deoarece există în prezent multe cereri depuse, cereri care au trecut de etapa preliminară de evaluare, cereri la care se așteaptă confirmarea aprobarea definitivă și apoi semnarea contractelor.
„Ne onorează clasarea pe podiumul național, mai ales în situația în care accesarea fondurilor europene în orașul Podu Iloaiei este o premieră, având în vedere faptul că primele fonduri europene au ajuns în Podu Iloaiei de-abia anul trecut!” a declarat Ioan ALEXA, primarul orașului Podu Iloaiei.
„Educația trebuie să fie o prioritate pentru orice societate care vrea să se dezvolte sănătos”
Dle primar Ioan Alexa, care sunt proiectele de investiții din Podu Iloaiei finalizate pe parcursul anului trecut?
În anul 2022, primăria Podu Iloaiei a reușit să implementeze mai multe proiecte. Informațiile tratate mai amănunțit pot fi urmărite în raportul meu de activitate, care a fost realizat și ajuns la cetățenii din Podu Iloaiei la finalul anului trecut.
În acest sens, ținem să amintim câte dintre cele mai importante proiecte:
• realizarea celei de-a doua parcări rezidențiale din zona de blocuri. Practic, este al doilea proiect de acest fel, inclus într-un plan multianual de “Amenajare parcări în orașul Podu Iloaiei”;
• amenajarea primului teren de sport sintetic din localitate, în curtea Școlii Gimnaziale “A.I.Cuza”, care va deservi orelor de sport pe care cei aproape 1200 de elevi ai școlii trebuie să le susțină;
• asfaltarea mai multor tronsoane de străzi din localitate, conform planului multianual de asfaltare pe care primăria l-a aprobat și îl are în desfășurare. Tot la capitolul acesta, menționăm asfaltarea drumului DJ 282 Henci-Podu Iloaiei, ca urmare a mai multor solicitări făcute către Consiliul Județean Iași;
• amenajare loc de joacă pentru copii;
• accesarea de fonduri europene pentru achiziția de tablete pentru elevii Școlii Gimnaziale “A.I.Cuza” și a altor dispozitive media necesare pentru buna desfășurare a orelor de curs de la distanță; tabletele au fost distribuite elevilor, proiectul a trecut de faza de implementare;
• au fost amenajate trotuare pe ambele sensuri de deplasare, între zona strada Scobâlțeni și intersecție cu strada Gării.
Cum intenționați să abordați situația traficului infernal/extrem de aglomerat din Podu Iloaiei?
În privința traficului aglomerat și blocajelor care se formează în zona orașului Podu Iloaiei, după cum bine știți, mai mulți reprezentanți ai CJ Iași și ai Ministerului Transporturilor au ajuns la primăria Podu Iloaiei, unde au purtat discuții.
Împreună cu Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, și primarul comunei Lețcani, Stelian Turcu, am prezentat proiectele de construire a trei pasaje în județul Iași. Aceste proiecte sunt benefice atât pentru ieșeni, câ și pentru toți cei care tranzitează periodic această zonă a județului Iași.
Ar mai fi de punctat faptul că primăria Podu Iloaiei pune la dispoziția instituțiilor abilitate să investească într-un proiect rutier major toate documentele de care acestea au nevoie. Totuși, acest lucru se și întâmplă, întrucât, până în prezent, primăria a înaintat documentele solicitate. Acest fapt denotă că există o cooperare interinstituțională bună și oportună.
Vă rugăm să ne vorbiți despre proiectele finanțate prin PNRR și BEI: Pasajul Subteran pietonal denivelat și Pasajul Rutier peste cale ferată pe DN28. Ce probleme ar trebui să se rezolve prin construirea acestor pasaje?
Acestea sunt două proiecte care și-au propus ca obiectiv principal decongestionarea traficului din Podu Iloaiei, atât în cazul pasajului rutier peste calea ferată, cât și în privința pasajului pietonal. Acesta din urmă își propune să ofere și siguranță pietonilor, în mod special elevilor, întrucât școala este în imediata apropiere.
Sunt două proiecte de care orașul Podu Iloaiei va beneficia nu doar pe hârtie, întrucât există fonduri deja alocate pentru aceste obiective. Orașul Podu Iloaiei este doar beneficiar, ceea ce înseamnă că de toate procedurile care privesc implementarea se ocupă alte instituții abilitate să intervină pe drumurile publice naționale.
Care sunt cele mai importante investiții cu finanțare proprie sau guvernamentală care sunt preconizate pentru anul 2023 la nivelul comunei Podu Iloaiei?
Pentru anul în curs, primăria urmează să amenajeze a treia parcare rezidențială din orașul Podu Iloaiei, conform Planului multianual al acestei investiții. De asemenea, primăria beneficiază de 14 milioane de lei pentru asfaltarea drumurilor și străzilor din localitate prin Programul “Anghel Saligny”.
Vom amenaja un nou loc de joacă pentru copii și alocă fonduri în acest an și pentru amenajarea unui teren de sport sintetic la Colegiul Tehnic “Haralamb Vasiliu” din Podu Iloaiei. De asemenea, rămânem un partener de dialog de încredere pentru unitățile școlare din Podu Iloaiei și continuăm investițiile în domeniul educațional de la noi. Sigur, pe lângă aceste proiecte menționate, în acest an începem implementarea proiectelor finanțate prin PNRR.
În plus, avem obținută finanțare de la Banca Mondială pentru o școală nouă, procedurile preliminare de realizare a proiectului au început anul trecut, iar reprezentanții Băncii Mondiale au dat asigurări că anul acesta vor începe lucrările, deoarece nu de primărie depinde când încep lucrările, ci Ministerul Educației și Banca Mondială, noi fiind doar beneficiari. Acest proiect prevede inclusiv dotările cu mobilier și echipamente.
editor’s pick
latest video
news via inbox
Nulla turp dis cursus. Integer liberos euismod pretium faucibua