Oportunități de dezvoltare pentru municipiul SOROCA din REPUBLICA MOLDOVA. Obiectivele primarului Lilia PILIPEȚCHI

Oportunități de dezvoltare pentru municipiul SOROCA din REPUBLICA MOLDOVA. Obiectivele primarului Lilia PILIPEȚCHI

Soroca este un oraș cu statut de municipiu din nord-estul Republicii Moldova, situat pe malul drept al râului Nistru, la frontieră cu Ucraina. Este centrul administrativ al raionului omonim

Cu peste 37 de mii locuitori, Soroca este al optulea oraș ca mărime din Moldova, dar și al doilea ca mărime și ca importanță din Regiunea de Nord. Este centrul administrativ al raionului cu același nume.

Pe teritoriul orașului activează peste 2.000 agenți economici, cea mai mare pondere ca număr o constituie întreprinderile individuale și deținătorii de patentă. Sectorul industrial al orașului este reprezentat de 20 agenți economici mari.

Principalele întreprinderi industriale sunt concentrate în industria ușoară, de prelucrare și constructoare de mașini. În industria alimentară pot fi evidențiate domeniile de prelucrare a fructelor și legumelor, laptelui, produselor din carne și a tutunului.

maxresdefault 3 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Doamna Primar Lilia PILIPEȚCHI, ați putea să ne oferiți câteva refere economice actuale referitoare la municipiul Soroca contextualizate desigur de climatul crizelor suprapuse care caracterizează anul 2022?

Numărul total al agenților economici și persoanelor  fizice în mun. Soroca, care activează în diferite domenii economice în anul 2021 a fost de circa 530 unități, cu un număr total de angajați de circa 8230 persoane. Cifra anuală totală de afaceri, pentru anul 2021, a fost de circa 82,3 mln. Euro.

Industria în raionul Soroca este prezentă de întreprinderi din diverse ramuri ale economiei. Principala ramură este industria prelucrătoare, în special, întreprinderi ale industriei alimentare.

De asemenea, este dezvoltată și industria ușoară și anume confecționarea hainelor și încălțămintei. Cele mai mari întreprinderi și obiecte comerciale sunt: SA „Alfa- Nistru”, SA „Fabrica de brânzeturi”, SRL „Kernel”, SRL „Sotex- Grup”, SRL „Maritan- Sor”, SRL „Fabrica materiale de construcție”, SRL „Polimer”, SRL „Magistrala Nistru”, „Fourchette”, „Mărfuri de uz casnic”, „Modern”, etc.

În oraș avem 11 restaurante, dintre care cele mai solicitate sunt restaurantele „La Cetatea Veche”, „Primăvara”, „Soroca”, „Golden River”, „Alisa”, „Amour”, „Briz” ș.a

Sectorul Întreprinderilor Mici și Mijlocii îi revine un rol important în dezvoltarea economică a raionului.

317086003 476026304635946 2986947880769203790 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Pentru susținerea micului business, în municipiul Soroca activează:

  • Camera de Comerț și Industrie fil. Soroca;
  • Incubatorul de Afaceri din Soroca;
  • Biroul Comun de Informare și Servicii;
  • Asociația oamenilor de afaceri „Pro Bussines Nord”;
  • Asociația producătorilor agricoli „Teragronord”.

Pentru prima jumătate a anului 2022, din cauza unor factori obiectivi de nivel mondial (războiul din țara vecină- Ucraina și prețurilor permanent crescânde la resursele energetice, gaz natural, combustibil (benzina, motorina, cărbune), se atestă o diminuare a activității economice atât la nivel mondial cât și a antreprenoriatului din mun. Soroca.

Sperăm că, o dată cu dispariția factorilor negativi indicați mai sus, mediul de afaceri din municipiu va avea un impuls spre dezvoltare, inclusiv, prin atragerea investițiilor din Moldova de peste Prut, pentru care avem oferte investiționale în diferite domenii de activitate ( industrie, comerț, turism, etc.).

285616136 542550833913346 2269263753659345218 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Care ar fi cele mai importante 5 proiecte pe care le-ați finalizat în ultima perioada de timp?

În Primăria municipiului Soroca, au fost implementate următoarele proiecte:

  • Reconstrucția lacului Ivancea din municipiul Soroca ( Fonduri Naționale);
  • Reconstrucția falezei râului Nistru și Revitalizarea peisajului Cetății Soroca ( Proiectul a fost implementat cu suportul municipiului Buzău, România, localitate înfrățită cu municipiul Soroca);
  • Amenajarea spațiului public din intersecția străzilor Vasile Stroescu și Calea Bălțului ( Proiect implementat cu suportul Polish aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova);
  • Deschiderea Centrului de Informare și Servicii pentru Cetățeni; ( Cu suportul Programului „Comunitatea Mea” IREX, USAID)

Totodată, țin să menționez faptul că au fost implementate mai multe proiecte importante pentru societate din sursele locale: iluminat stradal pe întreg teritoriul municipiului Soroca, asfaltarea străzilor din curțile blocurilor de locuit, amenajarea terenurilor de joacă in diferite cartiere din municipiu, reparația capitală a unei străzi etc.

Prin Programul „Bugetarea Participativă”, finanțat din bugetul local, în decurs de 2 ani, au fost implementate 9 proiecte ( 4 ascensoare, 4 terenuri de sport în curțile blocurilor de locuit, 1 acoperiș).

311141686 439274831644427 1978147337797126951 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Ce proiecte aveți in derulare și in ce stadiu se afla acestea ?

La moment, în derulare sunt următoarele proiecte:

  • Dezvoltarea Sub- ZEL „Ungheni Bussines” (este pregătită documentați tehnică cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) pentru conectarea la rețelele tehnico edilitare);
  • Construcția Stației de epurare la Soroca ( Fonduri Internaționale- împrumut de la Banca Mondială);
  • Construcția unui scuar în partea de deal al municipiului str. Vasile Stroescu ( Cu suportul Programului „Comunitatea Mea” IREX, USAID);
  • Prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), vor fi renovate, parțial, cu reparații curente, dotate cu mobilier și renovate terenurile de joacă, la 9 Instituții de Educație Timpurie din mun. Soroca. A fost elaborată documentație tehnică pentru reparația capitală a bibliotecii municipale, va fi renovat terenul de joacă pentru copii din preajma Cetății Soroca.
  • Reconstrucția acoperișului unei Instituții de Educație Timpurie, prin intermediul unui proiect câștigat în urma participării în cadrul Programului Național de Dezvoltare urbană „Satul European”.

311604631 450081517230425 7764165221837992177 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Putem discuta și despre proiecte de viitor pe acest fundal de impredictibilitate?

Municipiul Soroca are statut de oraș pol de creștere, conform Programului Național de dezvoltare pentru anii 2021-2027.  Din cauza surselor financiare limitate, toate apelurile de proiecte sunt binevenite. Pentru viitor primăria mun. Soroca are ca obiectiv să impemlementeze mai multe proiecte cu succes prin accesarea fondurilor naționale, dar și a celor internaționale.

Ideile de proiecte sunt grandioase și ar fi următoarele:

Construcția Stației de epurare, extinderea sistemului de canalizare pe întreg teritoriul municipiului, atragerea de investitori în Zona Economică Liberă, crearea unui complex sportiv multifuncțional, modern de importanță regională (cu bazin de înot), dezvoltarea materialelor informaționale pentru promovarea obiectivelor turistice, reabilitarea căilor de acces și a trotuarelor, dezvoltarea serviciului municipal de transport public, reabilitarea infrastructurii drumurilor, reabilitarea falezei râului Nistru, etc.

Ce oportunități investiționale oferă municipiul Soroca?

Municipiul Soroca reprezintă o comunitate din Regiunea de Nord a Republicii Moldova cu un potential social, economic și turistic deosebit. Motivele principalele pentru crearea parteneriatelor cu alte orașe se referă la necesitatea de a prelua experiența avansată a partenerilor în planificarea urbană, atragerea și gestionarea eficientă a fondurilor pentru modernizarea și dezvoltarea comunității. Suntem deschiși pentru o comunicare și cooperare eficientă cu viitorii parteneri.

consiliul raional 1 scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

În municipiul Soroca spectrul investițional este avantajat de următoarele facilități:

  • Municipiul Soroca este unul dintre cele 6 orașe de importanță regională din Republica Moldova cu statut „oraș-pol de creștere”;
  • Municipiul Soroca este amplasat strategic pe unul dintre principalele coridoare economice ale Republicii Moldova: Chișinău – Orhei – Soroca – granița cu Ucraina (drumul european M2);
  • Din anul 2018, în municipiul Soroca, a fost creată o sub-Zonă Economică Liberă, compusă din mai multe opțiuni investiționale, inclusiv:
  • Teren de tip `brownfiled` (clădire industrială nefinalizată de 19,000 m2, care poate fi compartimentată, cu un teren adiacent de peste 3 hectare)
  • Teren de tip `greenfield` (cu o suprafață totală de 17,6 hectare).
  • În raionul Soroca există încă o rezervă concludentă de forță de muncă disponibilă. Conform celor mai modeste estimări, la începutul anului 2022 existau circa 15 mii de persoane în vârstă aptă de muncă, care nu sunt antrenate în activități economice formale, dar care au motivația de a munci și sunt într-o formă fizică și morală adecvată. Inclusiv, cca 10 mii din ei au o vârstă cuprinsă între 17 și 45 de ani, adică pot fi relativ ușor instruiți într-un careva domeniu de specializare tehnică.
  • Municipiul Soroca deține în proprietate publică mai multe terenuri și clădiri libere, conectate la toate utilitățile publice, care sunt propuse potențialilor investitori în condiții privilegiate pentru noi proiecte investiționale.

Leave A Comment

S-ar putea să-ți placă și