Perspective de dezvoltare pentru Raionul Căușeni: Dialog cu președintele Nicolae GORBAN
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Raionul Căuşeni are o suprafață totală de 116,3 mii ha şi este situat la sud-estul Republicii Moldova, în regiunea teraselor cu stepă a Nistrului de jos
Raionul Căușeni este o regiune cu o bogată istorie și un peisaj pitoresc, este un important centru cultural și sportiv.
Unul dintre cele mai grandioase obiective ale sportului național din Căușeni este Centrul de Tineret și Sport, care acum funcționează ca Instituția Publică ”Școala Sportivă Căușeni”.
La doar 7 kilometri distanță de orașul Căușeni, în pitorescul sat Zaim, se află casa-muzeu Alexei Mateevici – poet emerit și scriitor, a contribuit enorm la dezvoltarea culturii naționale. Casa-muzeu este o atracție culturală deosebită, unde vizitatorii pot explora viața și opera acestui mare om de cultură.
Într-un context în care România și-a exprimat repetat intenția de a sprijini Republica Moldova, chiar și într-un moment în care există un conflict în desfășurare în zona frontierei, devine important să evaluăm în ce măsură țara noastră se implică în ajutorarea vecinului său de peste Prut.
În acest sens, l-am invitat la dialog pe Nicolae Gorban, președintele Consiliului Raional Căușeni, pentru a ne oferi o perspectivă asupra acestui subiect.
De asemenea, în cadrul dialogului nostru am explorat hotărârea Republicii Moldova de a se îndrepta către Uniunea Europeană și direcțiile de dezvoltare pe care le are în vedere Consiliul Raional Căușeni în viitorul imediat.
Prin intermediul acestei discuții, se poate observa o perspectivă mai amplă asupra modului în care România sprijină Republica Moldova și asupra direcției în care se îndreaptă dezvoltarea raionului Căușeni.
REP: Domnule președinte, în lumina repetatelor mențiuni privind intenția României de a sprijini Republica Moldova, în timp ce în zona frontierei există un conflict în desfășurare (o amenințare comună), în ultima vreme, credeți că România se implică într-adevăr mai mult în ajutorarea Republicii Moldova?
N.G: În mod evident, Republica Moldova beneficiază de suportul României, drept pentru care suntem foarte recunoscători. Consiliul Raional Căușeni are semnate mai multe acorduri de parteneriate cu consiliile județene din România. Prin intermediul acestora s-au putut renova mai multe instituții de învățământ, de aceea voi adresa câteva mulțumiri conducerii din: Iași, Dâmbovița, Neamț.
“Republica Moldova este mai hotărâtă la niciodată, deoarece acum s-a ivit oportunitatea de care putem să profităm, prin intermediul căreia să reuşim să ne dezvoltăm şi putem cere atât sprijin financiar, cât şi politic”
REP: Cât de hotărâtă este Republica Moldova să meargă pe drumul european?
N.G: Consider că Republica Moldova este mai hotărâtă la niciodată, deoarece acum s-a ivit oportunitatea de care putem să profităm, prin intermediul căreia să reuşim să ne dezvoltăm şi putem cere atât sprijin financiar, cât şi politic.
REP: Care sunt principalele probleme sau obstacole pe care le întâmpinați în raionul pe care îl conduceți? Şi care ar fi direcțiile de dezvoltare pe care le aveți în vedere în viitorul imediat?
N.G: Din păcate, cea mai mare problemă cu care ne confruntăm în raionul Căuşeni este reprezenatată de drumurile regionale. Ne-am axat pe investiţii în sistemul educational şi pe sistemul de sănătate.
În prezent, avem în derulare un proiect foarte ambiţios: renovarea staţiei de epurare. Acesta va fi un proiect regional, aici vom atrage şi alte raioane din vecinătate, precum Ştefan Vodă. Ne aflăm în a doua etapă de implementare şi sper că împreună cu Guvernul Republicii Moldova vom finaliza proiectul, care va avea un puternic impact ecologic.
REP: Vă adresăm sincere mulțumiri pentru timpul și disponibilitatea acordate în cadrul interviului acordat. Apreciem oportunitatea de a discuta și de a afla mai multe despre prioritățile și inițiativele pe care le desfășurați, și suntem încrezători că eforturile dvs. vor continua să aducă beneficii semnifi cative comunității.
În concluzie, din dialogul purtat cu Nicolae Gorban, președintele Consiliului Raional Căușeni, reiese că până acum, România s-a implicat în mod real în sprijinirea Republicii Moldova.
Astfel, Republica Moldova se arată hotărâtă să meargă pe drumul european, având oportunitatea de a beneficia de sprijin financiar și politic pentru dezvoltare.
Cu toate acestea, există încă obstacole majore în calea dezvoltării, precum problemele cu drumurile regionale. Cu toate acestea, autoritățile locale, (precum cele din Consiliul Raional Căușeni) sunt hotărâte să depășească obstacolele și să continue dezvoltarea în direcția europeană.