Președintele CJ Iași, Costel ALEXE: “Iașul, ca județ direct învecinat cu Republica Moldova, este și va fi în continuare o a doua casă pentru frații noștri moldoveni”

Președintele CJ Iași, Costel ALEXE: “Iașul, ca județ direct învecinat cu Republica Moldova, este și va fi în continuare o a doua casă pentru frații noștri moldoveni”

Asociația Euroregiunea Siret – Prut – Nistru a fost constituită în anul 2005, ca persoană juridică română, cu sediul în municipiul Iași reunind 29 de raioane din cele 32 ale Republicii Moldova, Municipiul Bălți, Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia și 5 județe din România (Bistrița-Năsăud, Iași, Neamț, Prahova și Buzău)

RO MD steaguri - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Activitățile și proiectele Asociației ESPN acoperă domenii variate de interes, de la economie, infrastructură, protecția mediului, turism, agricultură și dezvoltare rurală, dezvoltarea resurselor umane și servicii sociale și până la educație, societate informațională și cultură, în concordanță cu strategiile de dezvoltare ale administrațiilor locale.

În anul 2022, Consiliul Județean Iași a recâștigat președinția Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru și Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Această structură non-guvernamentală și-a asumat un rol fundamental în colaborarea bilaterală dintre România și Republica Moldova.

Din această perspectivă am discutat cu Președintele Consiliului Județean Iași, dl Costel ALEXE pentru a detalia în mod concret proiectele, resursele (economice, umane), parteneriatele și, evident, viziunea acestui Asociației pentru acest moment hotărâtor dar și foarte dificil prin care trece Republica Moldova.

Costel Alexe Euroregiunea Siret Prut Nistru scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

“În acest context geopolitic tumultuos, trebuie să dăm un semnal clar că nu vom fi dezbinați, că nu suntem parte a două lumi sfâșiate de frontiere sau interese, ci frați așa cum ne stă scris în istorie și în destin”

Domnule Președinte Alexe, care este viziunea Asociației în acest moment hotărâtor pentru viitorul Republicii Moldova?

Vom face tot posibilul să transformăm Asociația Euroregiunea Siret – Prut – Nistru într-un instrument prin care să generăm dezvoltare în comunitățile noastre.

Faptul că suntem parte a acestei asociații este cea mai bună oportunitate să ne consolidăm relațiile de cooperare, să dezvoltăm proiecte împreună, să ne creăm un viitor comun sub umbrela acelorași valori și intenții bune de a aduce prosperitate în comunitățile pe care le reprezentăm.

Cu atât mai mult în acest context geopolitic tumultuos, trebuie să dăm un semnal clar că nu vom fi dezbinați, că nu suntem parte a două lumi sfâșiate de frontiere sau interese, ci frați așa cum ne stă scris în istorie și în destin. Tocmai de aceea, rolul Iașului este să fie un frate mai mare pentru comunitățile din Republica Moldova, să le îndrume și să mergem împreună pe drumul european.

Renunțarea la președinția euroregiunii în 2018 a fost o mare greșeală pe care o vom repara de acum încolo. Iașul are o datorie morală obligatorie să își asume așa cum trebuie rolul de frate al comunităților moldovenești.

12 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Domnule Președinte, sub aspect financiar, de ce resurse beneficiază Asociația în vederea realizării obiectivelor și proiectelor asumate?

Trebuie să profesionalizăm asociația, iar lucrul acesta se va vedea prin fondurile obținute. Bugetul asociației nu trebuie să fie 100% doar din cotizațiile membrilor, ci, treptat, ponderea banilor europeni și guvernamentali va crește semnificativ.

Doar așa putem spune că ne-am atins țintele de dezvoltare. Astfel, putem accesa proiecte cu adevărat importante, semnificative pentru comunitățile noastre. Asta înseamnă cu adevărat o euroregiune puternică, una care identifică și atrage toate fondurile disponibile pentru care este eligibilă.

332923284 1244397156162545 3755475148859777215 n 1024x682 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

„Iașul, ca județ direct învecinat cu Republica Moldova, este și va fi în continuare o a doua casă pentru frații noștri moldoveni”

Vă rugăm să ne oferiți câteva exemple concrete de proiecte desfășurate sau aflate în curs de implementare.

Iașul, ca județ direct învecinat cu Republica Moldova, este și va fi în continuare o a doua casă pentru frații noștri moldoveni.

Consiliul Județean Iași are 22 de acorduri de înfrățire cu raioane din Republica Moldova. În baza acestor relații de cooperare și a legăturii strânse dintre județul Iași și comunitățile din Republica Moldova, Consiliul Județean a organizat în ultimii doi ani mai multe Forumuri Transfrontaliere Comune România – Republica Moldova pe domeniile cultural și accesarea fondurilor europene.

În premieră, Consiliul Județean Iași a creat un fond de 1 MILION de lei pentru proiectele comunităților din aceste două țări.

Totodată, Consiliul Județean Iași a susținut inițiativa grupului de lucru format din IDEP Moldova, Căile Ferate din Moldova și Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT) pentru lansarea și promovarea rutei feroviare regulate Iași-Chișinău-Odessa.

WhatsApp Image 2023 03 31 at 12.14.42 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Scopul programului a fost obținerea extensiei programului #DiscoverEU prin acordarea de permise de călătorie pentru tinerii de 18 ani care doresc să călătorească cu trenul între Iași – Chișinău – Odessa.

În prezent, Consiliul Județean Iași beneficiază prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, de finanțare pentru proiectul „Călător pe meridiane culturale”, aflat în implementare, prin care se asigură restaurarea și integrarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Muzeal “Ion Creangă” Iași, care include și reabilitarea bojdeucii lui Ion Creangă.

În Republica Moldova, proiectul prevede restaurarea, reabilitarea drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” din orașul Fălești și reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” oraș Fălești.

Bojdeuca lui Ion Creanga - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Bugetul total al proiectului este de 1.724.351,65 euro, din care finanțare nerambursabilă prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) de 1.500.000 euro, bugetul alocat Județului Iași – Consiliul Județean Iași fiind de 1.042.841,65 euro, iar perioada de implementare este de 24 luni.

Anul acesta urmează să fie finalizate lucrările la bojdeuca lui Ion Creangă, iar muzeul să fie redeschis vizitatorilor.

Vă mulțumim pentru deschiderea la dialog!

Leave A Comment

S-ar putea să-ți placă și