Primarul Ionel VĂTĂMANU, perspective și proiecte pentru localitatea ieșeană TÂRGU FRUMOS
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Interviu realizat în cadrul ediției de toamnă a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova
Localitatea TÂRGU FRUMOS, una dintre regiunile cu cea mai veche populație din România, este situată în zona estică a județului IAȘI, pe malurile Bahluiețului
Domnule primar Ionel VĂTĂMANU, cum se resimte în orașul Târgu Frumos perioada economică dificilă pe care o traversăm?
Perspectivele economice sunt modeste. Din cauza unei încetiniri economice la sfârșitul anului 2021, agravată de invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022 ce a dus la creșterea prețurilor la materia primă, gaze, combustibili, etc., se preconizează o scădere a economiei locale.
Se preconizează că prețurile vor crește mai substanțial decât până acum. După o ușoară creștere a ratei inflației în 2020, se preconizează că va crește și mai mult în 2022, deoarece prețurile ridicate ale energiei vor afecta alte bunuri și servicii, în concordanță cu tendințele mondiale. O dinamică a salariilor mai puternică decât se preconizase ar putea contribui la inflație.
Ratele de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor și al persoanelor în vârstă, al romilor, al femeilor și al persoanelor cu un nivel scăzut de calificare rămân scăzute, în timp ce decalajul cauzat de dizabilități în ocuparea forței de muncă a crescut.
Infrastructura de transport insuficient dezvoltată și învechită îngreunează transportul de mărfuri și persoane prin centrul localității, perspectiva unei autostrăzi fiind destul de îndepărtată.
Se prevede că salariile își vor relua creșterea, însă sărăcia persoanelor încadrate în muncă rămâne o provocare.
Competențele forței de muncă rămân insuficient aliniate la nevoile pieței forței de muncă. Perspectivele sunt afectate de lipsa de personal calificat, de neconcordanță dintre cererea și oferta de competențe.
Care ar cele mai importante 5 proiecte pe care le-ați finalizat in ultima perioada de timp?
În anul 2022 au fost recepționate următoarele investiții :
- Lucrări de reparații pentru realizarea obiectivului de investiții “Modernizare Piața Agroalimentară”;
- Reabilitare și modernizare grupuri sanitare “Școala Ion Creangă”;
- Realizare termosistem și izolare acoperiș Creșa Oraș Târgu Frumos;
- Lucrări de reparații curente cu mixtură asfaltică pe străzile Măicuța, Grădinari,Tudor Vladimirescu, precum și realizarea rigolei carosabile și ridicare cămine la cota, pod peste pârâu Bahluieț (str. Grădinari);
- Lucrări de reînnoire a îmbrăcăminții șoselelor varianta Veche Cuza Vodă, drum lateral 22 Decembrie 1989 (de la bloc 41 până în strada 22 Decembrie 1989).
Ce proiecte aveți in derulare și în ce stadiu se afla acestea ?
- Reabilitare, Modernizare și Extindere Grădiniță cu Program Normal Oraș Târgu Frumos (lucrări în continuare);
- Reabilitare, Modernizare și Extindere Grădiniță cu Program Prelungit nr. 1 Târgu Frumos ( lucrări în continuare);
- Amenajare și dotare Compartiment de prosectura Spitalul de Boli Cronice ”Sf. Loan”, Oraș Târgu Frumos (lucrări în continuare);
- Extindere rețea canalizare pe străzile: Lunca Bahluieț, Adâncata, Ogorului, Unirii drum lateral Oraș Târgu Frumos (lucrări în continuare);
- Construire bloc ANL pentru tineri destinate închirierii P+2E+M (finalizat urmează recepția);
- Modernizare străzi în orașul Târgu Frumos – Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny„ – în curs de implementare.
Putem discuta și despre proiecte de viitor pe acest fundal de impredictibilitate?
Planul de Redresare și Reziliență al României (PNRR) include măsuri importante menite să accelereze dubla tranziție verde și digitală și să consolideze reziliența economică și socială.
Primăria a depus cereri de finanțare pe componentele 5 (Valul renovării) și 10 ( Fondul local), urmând ca la deschiderea sesiunii să depună cerere și pe componenta 3 (Managementul deșeurilor).
Ca planuri de viitor :
- Tranziția verde.
- Digitalizarea administrației publice.