Primarul Marius-Nicolae Pintilie: “Municipiul Pașcani are anul acesta cel mai mare buget din istorie”
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Pașcani este al doilea centru urban ca mărime din județul Iași, iar aici se află un important nod de cale ferată. În ceea ce privește mediul economic din Pașcani, acesta are un caracter predominant industrial
Primarul Municipiului Pașcani este Marius-Nicolae Pintilie, care ne-a vorbit despre proiectele finalizate, despre cele care se află în curs de dezvoltare în prezent, despre investițiile din sectorul energetic și bugetul local al primăriei pentru acest an.
Cea mai mare investiție din județul Iași făcută după 1989 este amenajarea Hidroenergetică Pașcani. Aceasta a fost inclusă de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pe lista de investiții a Planului Național de Redresare și Reziliență, iar mai multe detalii cu privire la acest subiect ne-a oferit domnul primar.
Domnule primar Marius-Nicolae Pintilie, ce proiecte aveți în curs de implementare în prezent și care sunt obiectivele pe care le atingeți prin realizarea acestora?
În acest moment, în Municipiul Pașcani avem câteva mari proiecte de investiții în derulare:
• Reabilitarea energetică a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2 și a Creșei nr. 1 – proiect finanțat din fonduri europene. Valoarea acestuia fiind de 8.825.551,98 LEI;
• Modernizarea iluminatului public – proiect finanțat din bugetul local. Valoarea: 5.763.779,17 LEI;
• Reabilitarea Palatului Cantacuzino-Pașcanu – proiect finanațat din fonduri europene. Valoarea acestuia: 21.778.783,85 LEI;
• Simplificarea Procedurilor Administrative prin Digitalizare (P.O.C.A. 13) – 3.576.826,00 LEI;
• Modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare prin fonduri P.O.I.M. obținute de către operatorul regional care are delegate aceste servicii publice.
Care ar fi cele mai importante 2 proiecte pe care le-ați finalizat în ultima perioadă?
În acești 2 ani de mandat am finalizat două proiecte importante, finanțate din fonduri europene. Este vorba despre Creșterea eficienței energetice a Școlii Gimnaziale „Iordache Cantacuzino” Pașcani, proiect în valoare de 5.857.750,18 LEI prin care s-a reabilitat integral instituția de învățământ, și Simplificarea Procedurilor Administrative prin Digitalizare (P.O.C.A. 12), în valoare de 2.643.699,50 LEI, prin care s-a realizat digitalizarea activității din cadrul instituției pe care o conduc și totodată a fost creat un portal prin care cetățenii pot interacționa online cu primăria.
Vă rugăm să ne vorbiți despre obiectivele de investiții pentru perioada 2023-2024, cu finanțare de la bugetul local, fonduri europene, guvernamentale etc.
Îmi doresc ca în perioada următoare să demarăm lucrările la mai multe proiecte pentru care am obținut finanțare din diferite surse. Am profitat cât s-a putut de mult de fondurile puse la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență și am depus 13 cereri de finanțare.
De asemenea, sper ca anul acesta să înceapă lucrările la încă două proiecte finanțate din fonduri europene. Avem proiecte depuse și la Administrația Fondului pentru Mediu, dar și obiective finanțate de către Compania Națională de Investiții.
Nu în ultimul rând am prins și pe bugetul local o serie de investiții de importanță locală, unul dintre acestea, Reabilitarea Lacului „Peștișorul” și înființarea unui zone de agrement, fiind probabil cea mai mare dorință a majorității pășcănenilor. Voi trece în revistă fiecare proiect, indicând sursa de finanțare:
Proiecte finanțate din Fonduri Europene:
• Extinderea și dotarea Ambulatoriului de Specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Pașcani – 13.647.467,25 LEI;
• Construcția unei noi grădinițe, reabilitarea sălii de sport a Școlii Gimnaziale „Iordache Cantacuzino” și a Aleii Parcului – 11.553.820,20 LEI;
Proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ale căror cereri ne-au fost aprobate, iar pentru majoritatea am și semnat contractele de finanțare:
• Reabilitare energetică Școala Gimnazială Gîștești Corp C1 – 2.626.498,71 LEI;
• Actualizare Plan Urbanistic General – 919.708,04 LEI;
• Reabilitare energetică Liceul Teoretic „Miron Costin” Corp B – 3.257.992,51 LEI și Reabilitare energetică Colegiul Tehnic de Căi Ferate „UNIREA” Corp C3 și Corp C4 – 12.592.656,55 LEI;
• Construire de locuințe nZEB Plus pentru tineri – 5.607.137,38 LEI;
• Achiziție de autobuze nepoluante și de stații de reîncărcare electrică – 15.831.403,20 LEI;
• Creșterea eficienței energetice a clădirii Liceului Tehnologic Economic „Nicolae Iorga” – 8.659.549,14 LEI;
• Furnizare și instalare E-ticketing și Inteligent Transportation System – 1.876.765,66LEI;
• Achiziția de insule ecologice digitalizate – 2.479.750 LEI;
• Creșterea eficienței energetice a blocului C38 de pe str. 1 Decembrie 1918 – 3.210.890,15 LEI;
• Înființarea unui centru de colectare deșeuri prin aport voluntar – 3.830.914 LEI.
Pe lângă acestea, mai avem depuse și alte proiecte în vederea finanțării prin P.N.R.R, ale căror cereri sunt în așteptare:
• Renovare integrată Spitalul Municipal de Urgență – 53.991.779,78 LEI;
• Creșterea eficienței energetice a blocului P1 de pe Aleea Grădiniței – 3.084.071,55 LEI.
Proiecte depuse pentru finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu:
• Stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice;
• Extinderea și reabilitarea iluminatului public.
Pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” am obținut o finanțare de 14,3 milioane de lei pentru asfaltarea următoarelor loturi de străzi:
• Lotul 1: Șoseaua Națională, Str. Plăieșului, Str. Victoriei, Str. Brateș, Str. Amurgului, Str. Mușatinilor;
• Lotul 2: Aleea 22 Decembrie, Str. Stînelor, Str. 16 Februarie, Str. Nicolae Bălcescu, Str. Petru Rareș.
Proiecte ce se realizează prin fonduri din bugetul local:
• Reabilitare zona de agrement Lacul „Peștișorul” și Reabilitare și modernizare Piața Vale;
• Construire cimitir;
• Modernizare Parc „Riama”;
• Construirea a 5 terenuri de sport;
• Extindere rețea de apă pe Str. Mihai Viteazul și Extindere rețea de energie electrică în cartierul Aerodrom.
“Îmi doresc ca pășcănenii să aibă access la servicii de calitate, adaptate prin digitalizare la dinamica actuală, unitățile sanitare și de învățământ din municipiu să fie modernizate și dotate după ultimele standarde”
Toate aceste proiecte: cele finalizare, cele în desfășurare, precum și cele ce urmează a fi demarate vor conduce la creșterea calității vieții în Municipiul Pașcani.
Îmi doresc ca pășcănenii să aibă access la servicii de calitate, adaptate prin digitalizare la dinamica actuală, unitățile sanitare și de învățământ din municipiu să fie modernizate și dotate după ultimele standarde, insist pentru creșterea gradului de colectare selectivă și îmi doresc să ofer cetățenilor facilitatea de a putea recicla corect și simplu prin infrastructură corespunzătoare.
De asemenea, tot la capitolul protecția mediului, prin proiectele privind achiziționarea de autobuze nepoluante și a stațiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice, îmi doresc ca și Municipiul Pașcani să intre în categoria orașelor cu transport public 100% verde. Nu în ultimul rând, vreau ca pășcănenii să aibă variante diverse pentru a-și petrece timpul liber, cu zone de agreement, parcuri și locuri de joacă moderne, acces la activități sportive organizate și locuri unde se pot practica acestea.
Pentru investiţiile din sectorul energetic din România, PNRR prevede o alocare de 1,62 miliarde de euro. Care este stadiul în care se află proiectul energetic Hidrocentrala de la Pașcani?
Amenajarea Hidroenergetică Pașcani este cea mai mare investiție din județul Iași, de după 1989 și are ca obiectiv regularizarea cursului râului Siret, până la vărsarea în Dunăre, producerea energiei hidro și asigurarea unei resurse importante de apă pentru irigații și chiar pentru consum.
Amenajarea Hidroenergetică Pașcani a fost inclusă de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pe lista de investiții a Planului Național de Redresare și Reziliență, în cadrul inițiativei europene REPowerEu de îmbunătățire a infrastructurii și instalațiilor de producere a energiei, în special a celei provenite din surse regenerabile.
Guvernul României și C.S.A.T. au declarat unele hidrocentrale nefinalizate ca fiind obiective de interes public major, conform Directivei Europene nr. 92 din 1992 și a emis actul legislativ pentru aceste investiții. Programul REPowerEu, prin care România va beneficia de 1,39 miliarde de euro a fost aprobat de Parlamentul European, iar toate investițiile incluse în acest program ar trebui finalizate până la sfârșitul anului 2026. Finanțarea acestui obiectiv de investiții a fost inclusă în P.N.R.R. ca urmare a demersurilor întreprinse de parlamentarii liberali de Iași și de Consiliul Județean Iași.
Cum este repartizat bugetul local al primăriei Muncipiului Pașcani în anul 2023, ținând cont de perioada economică dificilă traversată?
Municipiul Pașcani are anul acesta cel mai mare buget din istorie. Cei 154.322.790 LEI vor merge în proporție de 52% pe investiții și este pentru prima data când acest capitol primește mai mulți bani decât funcționarea.