Primarul nemțean Vasile MĂRCULEȚ: “TIMIȘEȘTI trebuie să se dezvolte ca o comună europeană”
Interviu realizat în cadrul ediției de toamnă a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova
“Trecem printr-o perioadă dificilă pentru toți, însă, paradoxal, dezvoltarea comunei noastre este una continuă. Aprecierea aparține localnicilor plecaţi pentru mai mult timp și care vin în vizită sau se reîntorc la Timișești.
Administraţia locală a comunei Timișești reuşeşte chiar şi pe timp de criză să lanseze diverse investiţii publice, să sprijine, în limitele legii, dezvoltarea mediului privat şi să se uite atent spre domeniul social. Nu e uşor, dar nici imposibil să dezvolţi investiţii într-o perioadă de criză, de fapt condiţiile mai dificile dezvăluie spiritul gospodăresc şi inovativ!”
Primarul comunei Timișești, Vasile MĂRCULEȚ
Domnule primar Vasile MĂRCULEȚ, vă rugăm să prezentați succint cele mai importante 5 proiecte pe care le-ați finalizat în ultima perioadă de timp?
- Dacă vorbim despre infrastructura rutieră, putem spune ca s-au finalizat lucrarile de asfaltare pentru străzile principale din satul Dumbrava. Investiţia se ridică la o valoare de aproximativ 5.061.039,72 lei, din care 183.973 lei reprezintă confinanţare de la bugetul local, respectiv asfaltarea mai multor drumuri comunale şi săteşti din satul Timişeşti, inclusiv drumul între Timişeşti şi Zvorăneşti pentru care beneficiem de 1.000.000 euro – fonduri nerambursabile obţinute prin AFIR.
- Reabilitarea si modernizarea dispensarului uman existent la nivelul comunităţii care a reprezentat o prioritate fundamentală pentru noi pentru a putea oferi un spaţiu mai generos și totodată pentru a permite creșterea numărului de servicii medicale oferite. Investitia a fost finantata din fonduri guvernamentale prin Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, avand o valoare de 3.042.324,12 lei. Contributia proprie a fost de 148.261,81 lei.
- Tot din fonduri guvernamentale, a fost finanţat si proiectul Construire Grădiniță cu program prelungit în loc. Plăieşu, proiect finalizat anul acesta. Valoarea totală a investiţiei este de 2.305.532,39 lei. Contributia proprie din bugetul local a fost de 232.537,28 lei.
- De asemenea, anul acesta s-a finalizat un proiect finantat prin fonduri europene pentru Construirea unei platforme pentru gestionarea gunoiului de grajd. In cadrul acestui proiect s-au achiziționat si utilajele necesare desfasurarii activitatii: un tractor, două remorci, un incarcator frontal si o vidanja. Valoarea investitiei este 1.744.136,88 lei, din care 72.323,05 lei cofinantare din bugetul local.
- Un alt proiect de suflet pentru mine a fost Amenajarea unui teren de sport in sat Dumbrava”, proiect în valoare de 816.726,18, din care aferenți proiectului finanțat prin FEADR – 765.843,18 lei. Terenul de sport este realizat integral și dat în folosință.
Ce proiecte aveți în derulare și în ce stadii se află acestea?
Voi enumera doar câteva, la care ţin foarte mult, proiecte aflate in diferite faze de implementare:
- Introducerea sistemului de gaze naturale la nivelul întregii comunităţi şi racordarea în timp a tuturor gospodăriilor de pe raza comunităţii reprezintă un deziderat obligatoriu de atins pentru perioada imediat următoare. Implementarea acestui proiect necesita o investitie de aproximativ 10.528.094,19 lei, suma pentru care s-a depus solicitare de finantare prin Programul National de Investitii „Anghel Saligny”. Cofinantare de la bugetul local va fi de 161.726,95 lei.
- In cadrul Programul National de Investitii „Anghel Saligny” s-a depus o Cerere de finantare pentru o retea de drumuri comunale si satesti pentru care s-a obtinut o finantare in valoare de 8.645.000 lei. De asemenea, pentru acest proiect va fi alocata si o suma de 464.100 lei de la bugetul local, cu titlu de cofinantare.
- Tot prin Programul National de Investitii „Anghel Saligny” s-a obtinut o finantare in valoare de 18.000.000 lei pentru obiectivul de investitii “Extindere rețea de canalizare în satele Dumbrava și Plăieșu în comuna Timișești, județul Neamț”. Cofinantarea din bugetul local pentru acest proiect este de 659.250 lei.
- In cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta, pana in acest moment, s-au depus doua Cererei de finantare – “Renovare integrata a blocurilor de locuințe din comuna Timișești”, proiect in valoare de 6.912.420,88 lei, respectiv pentru „Dezvoltarea sistemului de management local prin implementarea unor infrastructuri inteligente la nivelul Comunei Timișești”, proiect in valoare de 1.929.910 lei.
- ”Construire locuințe pentru tineri destinate închirierii, în sat Timișești, având regim de înălțime P+3E cu 24 unități locative” este un alt proiect care se apropie cu pasi repezi de finalizare. Obiectivul de investitii are o valoare de aproximativ 4.946.481,45 lei si este finantat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, prin Agentia Nationala pentru Locuinte. Valoarea cofinantarii din bugetul local pentru acest proiect este de aproximativ 525.000 lei.
- Construirea, infiintarea de locuinte protejate pentru persoanele aflate in categorii de risc sau pentru persoanele vulnerabile are o adresabilitate nu numai la nivel local dar si la nivel regional. Pentru aceasta categorie de persoane exista din pacate o expunere foarte mare la aceste riscuri si aceasta categorie de populatie este la momentul actual una destul de mare. Din acest motiv ne dorim construirea unui Centru social in satul Zvoranesti, proiect ce are o valoare de aproximativ 1.100.000 lei si va fi finantat integral din bugetul local.
Avem si o serie de proiecte depuse pentru finantare in cadrul AFM, cum ar fi:
- Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei la Grădinița Dumbrava din comuna Timișești, valoarea investiției este de aproximativ 2.777.959,43 lei din care 446.564,91 lei este valoarea contributiei proprii.
- Modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Timișești, valoarea investiției este de aproximativ 1.173.437,19 lei, din care 186.823,62 lei este contributia proprie.
- Amplasare stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în Comuna Timișești, valoarea investiției este de aproximativ 237.319,60 lei din care 47.319,61 lei este valoarea contributiei proprii.
În cadrul COMPANIEI NATIONALE PENTRU INVESTIȚII am solicitat finanțare pentru următoarele proiecte:
- Construire și dotare Așezământ cultural în satul Preutești, în valoare de 6.988.704,68 lei – investiție aflată în faza de licitație.
- Construire bazin de înot în sat Timișești, comuna Timișești, județul Neamț, valoarea investiției este de 10,814,078 lei.
- Construire Complex sportiv în sat Timișești, comuna Timișești, valoarea investiției fiind de 2,470,925 lei.
- Construire sală de sport în comuna Timișești, județul Neamț, valoarea totala a investiției este de 13,451,083 lei.
În ceea ce priveste domeniul privat, unul dintre proiectele pe care le-am susținut în acest an a fost amenajarea unui aerodrom in satul Dumbrava – proiect finantat de SC White Wings Fly Club SRL – pe un teren concesionat pentru o perioadă îndelungată din domeniul privat al Comunei Timisesti.
De asemenea, ne dorim să realizăm în parteneriat cu ei o școală de pilotaj pentru care încercam sa identificăm surse de finanțare.
Sunt proiecte fundamentale pentru comunitatea noastră, Timișești trebuie să se dezvolte ca o comună europeană, cu standarde de calitate aferente fiecărui domeniu cheie – infrastructură, industrie, agricultură, servicii publice și comerciale, resurse umane, asistenţă socială, educaţie, sănătate, siguranţa cetăţeanului etc., dar și să se integreze și să mobilizeze activ la nivel regional potenţialul existent.
Chiar daca contextul economic actual nu este prielnic investitiilor, noi suntem increzatori ca vom putea continua proiectele aflate in implementare si vom continua sa accesam toate liniile de finantare pe care le putem identifica ca fiind necesare si oportune pentru comumitatea noastra, pentru îmbunătăţirea calitatii serviciilor la nivelul comunităţii, care vor conduce în timp la o creștere a calităţii vieţii la nivelul comunităţii și la o dezvoltare durabilă armonioasă.
Dincolo de orice realizări pe termen scurt sau mediu, ne rămâne datoria și responsabilitatea de a dezvolta comunitatea pe termen mediu și lung pentru a o lăsa prosperă generaţiilor viitoare.
editor’s pick
latest video
news via inbox
Nulla turp dis cursus. Integer liberos euismod pretium faucibua