Marina BZOVÎI: „Unul dintre obiectivele prioritare ale ATIC este reprezentarea industriei în dialogul cu Guvernul, Parlamentul, Ministerele de resort, Agențiile guvernamentale și alte instituții relevante ale statului”

Marina BZOVÎI: „Unul dintre obiectivele prioritare ale ATIC este reprezentarea industriei în dialogul cu Guvernul, Parlamentul, Ministerele de resort, Agențiile guvernamentale și alte instituții relevante ale statului”

Tehnologia informației și comunicațiilor joacă un rol fundamental în dezvoltarea socio-economică, într-o lume tot mai digitalizată

Pe această scenă dinamică, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC din Republica Moldova (ATIC) emerge ca o forță, prin rolul pe care îl îndeplinește: de promovare și reprezentare a intereselor companiilor din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.

marina bizovi - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Începând cu data de 1 martie 2019, Marina Bzovîi ocupă funcția de Director Executiv ATIC. În cadrul interviului nostru, Marina Bzovîi, ne-a prezentat câteva situații semnifi cative din activitatea acestei Asociații, despre colaborarea pe care o are cu Guvernul și alte instituții pentru a facilita investițiile în sectorul TIC, despre participarea la evenimente internaționale relevante, și nu în ultimul rând, despre eforturile lor de a dezvolta talentele locale prin intermediul programelor de formare și educație.

Prin intermediul dialogului nostru, am obținut o privire din interior asupra eforturilor și realizărilor Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC din Republica Moldova.

296004076 5647008935349843 3817375333549033657 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

REP: ATIC poate acționa ca un reprezentant al industriei TIC în dialogul cu guvernul și alte instituții relevante îndeplinind funcțiile de Advocacy și promovare evidențiind oportunitățile și beneficiile investițiilor în sectorul TIC din Republica Moldova. Vă rugăm să ne oferiți câteva situații relevante din activitatea pe care o desfășurați din 2006 în Republica Moldova în care ați îndeplinit cu succes aceste funcțiuni.

Marina BZOVÎI: Unul dintre obiectivele prioritare ale Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC este reprezentarea industriei în dialogul cu Guvernul, Parlamentul, Ministerele de resort, Agențiile guvernamentale și alte instituții relevante ale statului.

ATIC participă la toate grupurile de lucru care sunt relevante pentru sectorul TIC, cum ar fi: negocierile colective pentru modificarea Codului Muncii, unde promovăm munca la distanţă, simplifi carea proceselor şi procedurilor pentru angajatorii din sectorul IT. Un alt exemplu benefic este participarea la consultările publice pentru Politica Bugetar-Fiscală, în fiecare an, alături de Comitetul Fiscal al Asociației.

Asociaţia se implică şi în procesul de adoptare a noii Legi speciale privind protecţia proprietăţii intelectuale. În continuare promovăm și Legea cu privire la Parcurile IT, mecanism care oferă un regim benefi c pentru toate companiile IT din Republica Moldova.

307116762 5460380510720974 4917378436149796027 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

REP: ATIC poate stabili și întreține relații de colaborare cu Guvernul, organismele de reglementare și alte instituții implicate în dezvoltarea economică și tehnologică a țării. Prin colaborarea strânsă, se poate promova un mediu favorabil pentru investiții și se pot identifi ca și aborda provocările specifi ce industriei TIC. Ne puteți oferi câteva exemple elocvente în acest sens?

M.B.: Atunci când există constrângeri sau provocări pentru mediul de afaceri, toți membrii ATIC sunt convocați pentru a aborda situația, dar și pentru a consolida o poziție comună a sectorului, care ulterior este prezentată spre discuții și negocieri către autoritățile guvernamentale.

Finalmente, prin aceste procese de negocieri de fi ecare dată s-a reuşit deblocarea situației și ajungerea la un numitor comun, atât pentru sector, cât şi pentru stat.

De fiecare dată, ATIC se angajează să aducă necesitățile, opiniile și mesajele sectorului privat în atenția autorităților, de exemplu atunci când se propun unele reglementări noi (sau poate cele existente crează unele obstacole în anumite procese).

354441816 6273403106068808 8803505882870198576 n - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

REP: ATIC poate organiza sau participa la târguri, expoziții și conferințe internaționale în domeniul TIC, unde poate promova Republica Moldova ca destinație atractivă pentru investiții în acest sector. Aceste evenimente pot oferi o platformă pentru networking și prezentarea oportunităților de investiții. Care este calendarul pregătit pentru anul 2023?

M.B.: Este un an plin de activități pentru Asociația noastră. Avem planificate pentru a organiza în 2023 o serie de evenimente cu impact major, iar unele dintre acestea deja au avut loc.

În primul rând, este vorba despre „Moldova Digital Summit”. A fost cel mai mare eveniment dedicat transformării digitale și inovațiilor tehnologice din țara noastră care a adunat pe aceeași platformă circa 2500 de persoane, inclusiv 68 de speakeri, experți și lideri ai comunităților tehnologice și de afaceri din aproape 30 de țări, precum România, Estonia, Letonia, Maria Britanie, Belgia, SUA și altele.

marina bizovii - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

„ICT Career Orientation” – cel mai mare eveniment de orientare în carieră în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor din Republica Moldova. Anul acesta evenimentul va fi la cea de-a 14-a ediție, iar scopul acestuia este de a conecta companiile private din sectorul IT și viitori specialiști pasionați de acest domeniu.

Dincolo de prezentări, ateliere practice și teoretice, la ICT Career Orientation tinerilor le sunt explicate clar care sunt cerințele companiilor IT față de angajații lor: de la aplicarea până la creșterea ulterioară pe plan profesional.

La Chișinău, până la sfârșitul anului, va avea loc și „Fintech Moldova Conference”, „Tech Women Moldova”, prin intermediul proiectelor pe care le implementează ATIC.

Alte două conferințe, care nu trebuie ratate, sunt „HR & Recruitment Conference” și „Conferința în Domeniul Protecției Datelor cu Caracter Personal”, planifi cate de Asociație în toamna anului curent.

Suntem prezenți la evenimentele din afara țării. Și în acest an, ATIC o să participe la „Web Summit” de la Lisabona, Portugalia.

marina scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

REP: ATIC poate colabora cu instituții fi nanciare și investitori pentru a facilita accesul companiilor din domeniul TIC la finanțare și investiții. Acest lucru poate include organizarea de evenimente de matchmaking între investitori și antreprenori, facilitarea accesului la programe de finanțare sau crearea de parteneriate cu fonduri de investiții. În ce măsură este valorificată această componentă în Republica Moldova?

M.B.: În primul rând, mereu încercăm să aducem spre atenția fondurilor de investiții acele companii TIC care sunt relevante și de interes.

În al doilea rând, ATIC a făcut pași concreți pentru a facilita accesul companiilor la investiții prin crearea Fundației Startup Moldova. Această inițiativă vine să accelereze inovațiile tehnologice din Republica Moldova prin capacitarea, încurajarea, dar și contribuția directă la crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea startup-urilor și a inițiativelor de inovație tehnologică din țară.

Prin această platformă se acordă suport și resurse startup-urilor, se conectează startup-urile din comunitate, și se face legătura cu mentorii, investitorii și potențialii parteneri. ATIC încurajează fundația să se dezvolte armonios și să crească rapid pentru a facilita interacțiunea directă între start-up-uri și alte entități.

De altfel, în rândul membrilor ATIC se regăsesc mai multe companii mature, dar avem și câteva start-up-uri, însă nu într-un număr foarte mare. Desigur că, de fiecare dată, când sunt identificate unele probleme care ar sta în calea investitorilor, noi încercăm să le semnalăm autorităților pentru a veni cu o soluționare rapidă și eficientă.

Leave A Comment

S-ar putea să-ți placă și