Perspectivele economice și culturale ale comunei sucevene SADOVA, reflectate de primarul Mihai CONSTANTINESCU-OTCU

Perspectivele economice și culturale ale comunei sucevene SADOVA, reflectate de primarul Mihai CONSTANTINESCU-OTCU

Interviu realizat în cadrul ediției de toamnă a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova

Sadova este o comună în județul Suceava, Bucovina, România, formată numai din satul de reședință cu același nume

Așezat în partea de vest a județului Suceava, spațiul geografic al comunei Sadova se suprapune peste bazinul hidrografic al pârâului Sadova, afluent al râului Moldova, fiind situat în marea subunitate flzico-geografică a Obcinelor Bucovinei, subunitate bine individualizată în nord-estul Carpaților Orientali.

Comuna Sadova este o comună care îți reține atenția datorită frumuseții unice a acestor meleaguri, a oamenilor prietenoși, ospitalieri, care păstrează cu multă migală tradițiile locului. Din dragoste pentru portul popular, realizat de meșterii populari de excepție din această zonă, bisericile sunt pline de credincioși îmbrăcați în costume naționale de o frumusețe deosebită.

În ciuda faptului că Sadova reprezintă o comunitate relativ restrânsă, aceasta este una dezvoltată datorită implicării în mod activ și continuu a administrației publice locale. În acest context, putem aprecia că infrastructura rutieră a fost pe primul plan în promovarea și dezvoltarea turistică a acestei zone, precum și alte proiecte de interes local.

RO SV Sadova scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Domnule primar Mihai CONSTANTINESCU-OTCU, care ar fi cele mai importante 5 proiecte pe care le-ați finalizat în ultima perioada de timp?

  • Execuție și extindere rețea gaze naturale presiune redusă subterană, în comuna Sadova;
  • Alimentare cu apă în comuna Sadova, județul Suceava și construire branșamente sistem alimentare cu apă;
  • Modernizarea DC 88 Sadova, zona Holohoșca și zona Hârne și lucrări de întreținere și reabilitare drumuri comunale;
  • Reparații exterioare și gard de împrejmuire Școala Gimnazială Sadova;
  • Lucrări de pavare și împrejmuire cu gard, curte interioară Dispensar Medical Sadova;

245392018 169914351910158 7372557779181549685 n scaled 1 scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Ce proiecte aveți în derulare și în ce stadii se află acestea?

  • Lucrări de înlocuire șarpantă din lemn sediu administrativ, în comuna Sadova, judeţul Suceava;
  • Modernizarea drumului comunal centru și trotuare din pavaj, în comuna Sadova, judetul Suceava;
  • Modernizare drumuri comunale DC 88C si DC 88D în comuna Sadova, județul Suceava;
  • Lucrări de reabilitare rețea de iluminat public, în comuna Sadova, județul Suceava;
  • Extindere rețea gaze naturale presiune redusă subterană, în comuna Sadova;

6c1a2598 0530 441e a0d9 916888c6ada1 e1668337426900 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Domnule Primar, se discută tot mai mult despre metode prin care să determinăm turiștii să își petreacă mai multe zile de concediu în frumoasele locații turistice ale țării noastre. În mod particular, în Bucovina se încercă creșterea gradului de înnoptare de la 2,5 la peste 5 nopți. Una dintre cele mai eficiente metode în atingerea acestui obiectiv este cu siguranță organizarea evenimentelor. În acest sens, ce evenimente regăsim la Sadova?

La nivelul localității Sadova există mai multe evenimente culturale menite să scoată în evidență atât frumusețea portului popular cât și frumusețea tradițiilor din această zonă. Așadar, cel mai așteptat eveniment de către locuitorii comunei Sadova este „Balul Gospodarilor” organizat la începutul fiecărui an în luna martie.

balul gospodarilor sadova - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Tot aici, amintim și de organizarea evenimentelor ”Zilele Comunei Sadova” și Festivalul ”Cântecului Popular Maria Surpat – Mina Pâslaru”, ambele organizate în luna septembrie a fiecărui an, evenimente ce reprezintă un motiv de sărbătoare atât pentru locuitori cât și pentru turiștii interesați de valorile culturale existente în localitatea noastră.

 

Obiective turistice și activități desfășurate în comuna SADOVA

Biserica „Sfântu Gheorghe” Sadova este o biserică deosebită, apreciată a fi una dintre cele mai frumoase din Bucovina. Sfântul lăcaș, denumit  „Biserica de porțelan”constituie prima carte de vizită a comunităii. Arhitectura deosebită, care se caracterizează prin monumentalitate, ca o adevărată catedrală și prin acel brâu împletit de jur-împrejurul bisericii, în stil național.

Acoperișul de țiglă smălțuită, este adus din Viena. Biserica s-a clădit pe un loc foarte frumos, cu largă vedere panoramică spre Cîmpulung, Pojorâta și Fundu Sadovei. Este lucrată după planul bisericii Mirăuți, fiind puțin mai mare față de aceasta și are brâiele exterioare împletite, specific artei românești. Arhitectura bisericii este în formă de cruce, cu geamuri în stil gotic.

Are un singur turn mare, iar la altar și în partea de nord a bisericii, în exterior, sunt ridicați stâlpi puternici, de piatră masivă care susțin biserica, la fel ca niște contraforturi de fortăreață. Biserica a fost construită în perioada 1906-1909 și a fost pictată în perioada 1965 -1967 de Vasile Pascu.

- Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Biserica „Sfântul Nicolae” Sadova  străjuiește ca un simbol al credinței ortodoxe nestrămutate a locuitorilor comunei care duc mai departe tradiția urmașilor lor.

Această biserică este realizată în perioada 1929-1934, punându-se piatra de temelie la data de 16 septembrie 1929, în timpul pastorației preotului paroh Grigore Agapi.

A fost sfințită la data de 21 octombrie 1934 de către Mitropolitul Bucovinei Nectarie Cotlarciuc. Monumentala biserică cu hramul Sfântului Nicolae este așezată pe un platou la circa 40 de metri deasupra albiei Pârâului Zbrancanilor.

Planul bisericii a fost întocmit de inginerul Hitzegrad din Cernăuți, în formă de cruce cu trei turnuri. Biserica are trei intrări, cea principală, spre apus prin privdor, a doua spre miazăzi, cu intrare în naos, iar a treia tot spre miazăzi prin care se intră în altar.

82 full scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Lacul Iezer este un lac alpin de alunecare, situat în masivul muntos Obcina Feredeului la o altitudine de  937m. În mijlocul unei păduri seculare, pe o întindere de cca 2 hectare . Adîncimea este de 12 m.

Apariția acestui lac în peisajul obcinelor domoale este învăluită în mister. Data nașterii sale este incertă. Oamenii îi mai spun Ochiul Iadului sau Ochiul de apă. În oglinda apei se refectă siluetele zvelte ale copacilor care străjuiesc de veacuri acest lac. Localnicii și-au povestit din generație în generație întâmplări ciudate privitoare la orginea Iezerului.

Se spune că în urmă cu 150 de ani o femeie și două fetițe păzeau vitele pe locul unde astăzi dăinuiește Iezerul. Dintr-odată s-a dezlanțuit o furtună, o ploaie torențială, în urma căreia pajiștea s-a sconfundat și a dispărut totul în câteva clipe.

Trecând de la poveste la realitate, în 1999 din Iezerul Sadovei a fost pescuit un păstrăv de 7,8 kilograme și 86 de centimetri. Acesta este un record național. În anul 2016  s-a amenajat o zonă de agrement , se pot face plimbari cu caicu, barca.

Iezerul Sadovei  poate fi găsit după ce se străbate la pas sau cu mașina drumul forestier care iese din localitatea și, în bună prietenie cu râul Iezer, se îndreaptă spre pădure.Liniștea tronează în tărâmul de poveste al Obcinei Feredeului iar razele soarelui brăzdează întinderea conferindu-i o notă de mister, dar și un farmec deosebit. De jur împrejurul lacului sunt poteci care te invită la aventură. Pe la Iezer trece și faimosul traseu Via Transilvanica.

maxresdefault 1 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Lacul Bolatău

Situat mai sus de Iezer  la o distan?ă de 2 km se află un alt loc de apă așa numitul Bolată aflat la o altitudine de 1137 m. Acesta este înconjurat de păduri dese de molizi, fiind greu de observat de la distanță,  suprafața lui este de cca ½ hectare, iar adâncimea nu i se cunoaște încă. O tacere de mormânt domnește în jurul lui .

Protejat de munți nimic nu- i mișcă apa. Totul pare mort și încremenit, căci nu conține nici plante și nici animale. Apa reflectă o culoare albăstruie verzuie întunecată .Se pare că nu are nici afluenți și nici scurgere. Lacul s-a format în bazinul superior al pârâului omonim iar alunecare a barat , de această data un sector de vale adânc și îngust ceea ce a condus la formarea unui lac cu dimensiuni mai mici.

20210704 164142 scaled 1 scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Cei mai batrâni ulmi din țară

Pe teritoriul comunei Sadova se află cei mai bătrâni ulmi din țară care se află în Pârâul Morii la familia Vasile Gavrilescu. Din cei trei ulmi , doi sunt pe cale de uscare, având scorburi destul de mari. Cel mai viguros are o circumferință de 5,6 m. Potrivit aprecierii unor specialiști, se pare că este cel mai batrân ulm din țară datând din secolul al XIV-lea, deci de peste 500 de ani.

În scorburilor ulmilor, pe timpul ultimului război mondial, au fost depozitate documente de arhivă ale Cercului Militar Cîmpulung Moldovenesc, un număr de 25 de arme, covoare ?i alte lucruri de valoare. Ei au devenit monumente ale naturii.

Via Transilvanica este un proiect al Tășuleasa Social și reprezintă un drum de 950 km care leagă Transilvania cu Dunărea și Bucovina. Drumul parcurge 10 județe ți ajunge și prin zona comunei Sadova. Noi vă propunem o plimbare de nerefuzat pe una dintre porțiunile acestui traseu de vis, între km 62 și 72. Vă veți bucura de 10 km de natură, aer curat ți peisaje mioritice.

image 2021 08 7 24963517 0 via transilvanica - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Pe lângă aceste obiective Sadova se poate lăuda cu piesaje pitorești, cu aer curat,  liniștea din spațiul rural , cu  izvoare de apă curată , cu stâni tradiționale la care toti cei care le vizitează pot sa deguste diverse produse ciobănești caș, urdă,  balmosul tradițional , tunca. Ospitalitatea sadovenilor este o trăsătură definitorie. Pădurile Sadovei sunt pline de fructe de padure cum ar fi afinele, zmeura, merisoare, fragi și de ciuperci.

În ceea ce priveste gastronomia locala aici  mâncarea înseamnă mai mult decât hrană. Reprezintă o parte a culturii și face parte din identitatea sadovenilor. Este adânc înrădăcinată în stilu lui de viață simplu, autentic și tradițional al săteanului din zona de munte care se concentrează spre a folosi ingredientele pe care i le oferă natura și cele pe care le produce în gospodărie.

Bucătăria sadoveană are la bază produse de proveniență locală, iar preparatele sunt pregătite în continuare după rețetele străbunilor. În “Satul cu oameni frumoși “ vei descopri mancăruri tradiționale cum ar fi tochitura acompaniată de mămăliga de barabule ( cartofi),  tocănița de hribi ,balmoș, tunca,  ( mancare care are un gust deosebit la stâne) cighir (drob de miel)  poale în brâu (plăcinte) colțunași cu brânză. La băuturi tradiționale amintim afinata, zmeurata , frăgata facute din fructele culese din pădurile Sadovei, tuica.

Comuna atrage prin elemente de arhitectură tradițională și de civilizație a lemnului, prin viața păstorească și prin celelalte ocupații, prin meșteșuguri, costum popular, obiceiuri, ceremonialuri, prin diversitatea coregrafică a jocurilor populare, a repertoriului muzical, viața culturală în general.

Sadova este locul unde se mai pot întâlni obiceiuri și tradiții, așa cum în unele părți le mai povestesc doar bătrânii: la monentele speciale din viața omului și la diferite date din calendar în special cele două mari sărbători: Paștele – împistritul ouălelor, binecuvăntarea bucatelor de la Slujba de Înviere- și cele de iarnă, respectiv de Craciun și Anul Nou.

În seara de  Crăciun copiii împânzesc ulițele satului colindând din casă în casă și vestind nașterea Domnului

În nicio altă parte a ţării Anul Nou nu cunoaşte o varietate şi bogăţie de manifestări folclorice ca în Bucovina. Transmise din generaţie în generaţie, obiceiurile tradiţionale bucovinene de la sfârșit de an, au ajuns până în zilele noastre ca nişte spectacole grandioase care se concentrează, ca şi în trecut, pe atenţia întregii comunități. Anul Nou, este perceput în Sadova, ca moment de reînnoire a timpului dar şi a lumii, de alungare a spiritelor rele. Pe ulițile satului răsună clopoțelul, buhaiul ,jocurile cu măști, capra ursul, moșul și baba mirele și mireasa, bumbierii.

În ajunul Bobotezei preotul umblă din casă în casă cu crucea, stropind cu agheazmă toate acareturile din gospodărie. Stropește mesele pline cu bucate din care nu lipseste coliva . Copii care umbla cu preotul cu strigând chiralesa sunt serviți cu nuci. În ziua de bobotează preoții fac agheazmă mare pe malul râului Sadova, în fața unei cruci de gheață. Oamenii se îmbracă în costumele populare.

impactfmsuceava6 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Paștele în Sadova are o însemnătate aparte fiind sărbătorit cu același patos, evlavie și tradiționalism ca pe vremea bunicilor noștri

Gospodinele prepară pasca, babe, cozonaci și înroșesc ouă, acestea fiind simboluri ale sărbătorilor pascale. Preparatele tradiționale, specifice acestei sărbători precum drobul sau friptura de miel, nu lipsesc de pe mesele sadovenilor. Sătenii îmbracă straiele populare și merg la Biserică pentru slujba de Înviere și pentru a sfinți, în zorii zilei de Paște, bucatele așezate într-un coș de paie împletit. Pentru ca experiența sărbătorii Paștelui să fie completă, în Sadova, femeile continuă tradiția încondeierii ouălor, o artă transmisă din generație în generație.

A doua zi de Paște este Ziua Tineretului , iar tinerii din comună merg la biserică îmbracați în costume populare și preiau rolul dascălului și al paraclisierului .

Tot de Paste, a doua zi ,are loc și Balul Gospodarilor la căminul cultural. Cei prezenți la bal sunt îmbrăcați în costume populare. La această manifestare participă atât localnicii cât și turiștii care petrec sărbătorile pascale în comună.

20210410 211919 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

La Sadova, în fiecare an se scriu file de istorie

La începutul nlunii septembrie se organizează anual Zilele comunei Sadova și Festivalul concurs interjudețean de interpretare a cântecului popular „Maria Surpat – Mina Pâslaru”. Festivalul valorifică memoria a două cântăreţe, una rapsod popular – cea care a fost Maria Surpat, cealaltă Mina Pâslaru – interpretă de muzică populară de reală valoare care din păcate s-a stins la o vârstă destul de tânără.

Organizarea acestui Festival-concurs la Sadova, consacrat memoriei celor două artiste, a fost determinat şi de motivul că trebuie să ne cinstim înaintaşii şi oamenii de valoare, care au contribuit la dezvoltarea prestigiului Sadovei, prin manifestări închinate acestora, să arătăm că societatea şi instituţiie de profil nu-i condamnă la uitare.

La zilele Sadovei sunt premiați cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie, familii care au deveit modele de viață demn de urmat și de transformat în repere ale comunității locale. Au loc spectacole folclorice cu artiști de renume dar și cu Ansamblul comunei Flori de Bucovina, Corul Nikolaos.

205644085b136025ad4d2f1c4 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

1 decembrie se sărbătoreste Ziua națională a României

Tot în decembrie la Sadova are loc serbarea Craciun în Bucovina, care adună pe scena căminului cultural grupuri de colindători atăt din comună cât si din alte zone.

În seara de 31 decembrie, la Scena din aer liber , se organizeaza un Spectacol de datini si obiceiuri de Anul Nou.

De Bobotează are loc Balul Bobotezei

A doua zi de Paște la Sadova este Ziua Tineretului , iar tinerii din comună merg la biserică îmbracați în costume populare și preiau rolul dascălului și al paraclisierului .

Tot de Paste, a doua zi,are loc și Balul Gospodarilor la Căminul Cultural. Cei prezenți la bal sunt îmbrăcați în costume populare. La această manifestare participă atât localnicii cât și turiștii care petrec sărbătorile pascale în comună.

Comunitatea din Sadova nu uita nici eroii satului, astfel că  administrația locală organizeză anual evenimentul Ziua Eroilor -comemorarea eroilor comunei Sadova -în semn de recunostință și apreciere pentru veteranii de război care s-au jertfit pentru păstrarea hotarelor  țării și a indentității naționale.

În luna iunie are loc Raliul Bucovinei, al carui traseu se desfăsoara și pe teritoriul  comunei Sadova , adminstratia locala fiind implicata (prin contractul de asociere cu „XS Motor Sport” Iași)in realizarea  comuna a campionatului.

În luna august, la Sadova- lacul Iezer are loc  evenimentul Festivalul Hard Enduro Bucovina, unde si aici administrația locala este implicată, contibuind la desfăsurarea evenimentului alături de organizatorul principal.

Tot în luna august, la lacul Iezer are loc un Târg de produse traditionale.

 

Leave A Comment

S-ar putea să-ți placă și