Primarul Ostrovan CRISTEA, despre proiectele majore în beneficiul comunei sucevene UDEȘTI
Comuna Udești este localizată în partea de Est a județului Suceava, la o distanța de 16 km de municipiul Suceava. Teritoriul comunei este străbătut de drumul județean DJ 209A Suceava-Liteni
Această comună dezvoltată are în componență 11 sate: Udești, Plăvălari, Chilișeni, Poieni, Luncușoara, Știrbăț, Reuseni, Rușii-Mânăstioara, Racova, Securiceni, Mânăstioara.
Sub conducerea primarului Ostrovan CRISTEA, comuna Udești a înregistrat progrese semnificative în dezvoltare și modernizare, lucru susținut de numărul mare de proiecte realizate în ultimii ani. Au fost puse în aplicare numeroase proiecte pentru îmbunătățirea calității vieții comunității, obiectiv pe care primăria îl are în vedere și în ceea ce privește planurile de viitor.
În contextul în care comuna Udești parcurge drumul dezvoltării și al modernizării, care sunt cele mai importante 3-5 proiecte pe care le-ați finalizat în ultimii ani?
În cadrul procesului de dezvoltare și modernizare a comunei Udești, am finalizat mai multe proiecte semnificative în ultimii ani. Acestea au contribuit la îmbunătățirea calității vieții comunității noastre în multiple moduri. Iată câteva dintre cele mai importante proiecte:
- Am transformat școala de la Ruși Mănăstioara într-o grădiniță cu program prelungit, investind 500 de mii de lei pentru a oferi copiilor un mediu educațional propice dezvoltării lor timpurii;
- Prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), am realizat proiecte de modernizare la două școli: Școala mare de la Udești și Școala de la Plăvălari. De asemenea, am reabilitat Grădinița de la Poieni, tot cu fonduri prin PNDL;
- Reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale Academician H. Mihăescu în localitatea Udești, finanțată din surse naționale, în valoare totală de 1.719.871 lei;
- Reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale în localitatea Plăvălari, finanțată din surse naționale, în valoare totală de 1.079.741 lei;
- Am efectuat o reabilitare cuprinzătoare a școlii de la Știrbăț, inclusiv refacerea interiorului, a parchetului și a pereților. Această muncă a restabilit clădirea școlii, oferind elevilor un mediu adecvat învățării;
- Am modernizat și grădinița de la Știrbăț, care necesitase o intervenție deoarece era într-o stare avansată de degradare;
- Școala de la Chilișeni și școala de la Luncușoara, beneficiază acum de încălzire și băi adecvate;
- Înființarea și amenajarea unui spațiu de joacă la Școala Gimnazială Chiliseni, finanțată din fonduri europene, în valoare totală de 159.725 lei.
Care sunt proiectele pe care le aveți în derulare în prezent?
Unul dintre proiectele majore în desfășurare este introducerea rețelelor de gaz metan în localitățile din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară. Acest proiect a fost declarat eligibil și aprobat în cadrul Programului Operațional Regional, deși fără fonduri alocate. Însă, am reușit să preluăm finanțarea prin Programul Național “Anghel Saligny”.
Suntem bucuroși că de curând am depus cererea pentru eliberarea autorizației de construcție, iar executantul investiției a fost desemnat. Durata estimată a lucrărilor este de doi ani, și proiectul va implica realizarea a peste 7.600 de racorduri pentru gaze naturale în cele două orașe și trei comune, până la limita proprietății. De la limita proprietății, fiecare proprietar își va asigura instalarea în interiorul casei și celelalte necesități. Stația de alimentare cu gaz va fi construită la groapa de zgură.
De asemenea, suntem mândri că în Udești încep să fie construite din ce în ce mai multe case noi, ceea ce indică un interes crescut pentru dezvoltarea comunei.
Avem încredere că, în doi-trei ani, odată cu finalizarea proiectelor legate de apă, canalizare și gaz se creează condiții mai bune de viață pentru locuitorii noștri, comuna noastră va cunoaște un al nivel al dezvoltării.
Care sunt obiectivele pe care le-ați stabilit pentru următoarea perioadă?
Unul dintre obiectivele noastre de viitor este reprezentat de finalizarea proiectului de transformare a unei școli într-o grădiniță cu program prelungit. În ciuda provocărilor neașteptate care au apărut în cadrul acestui proiect, suntem determinați să oferim copiilor un mediu educațional sigur și potrivit.
Pentru a asigura funcționarea adecvată, trebuie să construim un nou corp de clădire pentru medic, să oferim facilități pentru personalul de serviciu și să amenajăm dușuri separate pentru preșcolari, respectând noile cerințe. De asemenea, vom achiziționa mobilierul necesar pentru a asigura un mediu de învățare adecvat.
Scopul nostru este să finalizăm aceste lucrări până în luna februarie, astfel încât să putem primi Comisia de Acreditare și să deschidem grădinița cu program prelungit în curând. Această grădiniță va avea o capacitate de 40 de locuri.
La capitolul facilități sportive, avem în vedere un proiect care constă în realizarea a două terenuri de sport.
editor’s pick
latest video
news via inbox
Nulla turp dis cursus. Integer liberos euismod pretium faucibua