Primarul nemțean Adrian CIOBANU: „Dezvoltarea și modernizarea comunei Cordun nu mai este demult o dorință, ci o realitate socio – economică”

Primarul nemțean Adrian CIOBANU: „Dezvoltarea și modernizarea comunei Cordun nu mai este demult o dorință, ci o realitate socio – economică”

Comuna Cordun este situată în centrul Moldovei, în imediata vecinătate a muncipiului Roman, străbătut de drumul județean DJ207B Roman – Pașcani și de drumul European E 85, în partea de est

Comuna Cordun este o zonă care a atras investiții private de amploare în diferite domenii și investiții imobiliare, conducând la o dinamizare importantă a activității economice, culturale și sociale. Investițiile private au generat locuri de muncă pentru locuitorii comunei și au adus beneficii semnificative întregii comunități.

În prezent, o serie de agenți economici mijlocii și mari își desfășoară activitatea în zonă, inclusiv producători de materiale de construcții, retailer național, producători de transformatoare și motoare electrice, producători din industria agroalimentară și alții.

Investițiile publice majore în infrastructură, orientate după principii clare de respect, cinste și onestitate, au încurajat și mai mult investițiile private în zonă, conducând la dezvoltarea și modernizarea comunei Cordun. Toate aceste elemente reflectă o realitate socio-economică din ce în ce mai satisfăcătoare pentru cetățenii comunei și pentru persoanele fizice și juridice străine interesate de a deveni parte din această comunitate.

DSC 0579 scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Primarul comunei Cordun, Adrian Ciobanu, a punctat faptul că investițiile private din diferitele domenii au generat locuri de muncă pentru o parte din locuitorii comunei și au adus beneficii importante întregii comunități.

Agenți economici mijlocii și mari reprezentativi pentru comuna Cordun

În acest sens, își desfășoară activitatea o serie de agenți economici mijlocii și mari din care enumerăm doar pe cei mai reprezentativi:

  • S.C. Arcelor Mittal Tubular Products S.A.;
  • S.C. Dedeman S.R.L. (retailer național);
  • S.C. Lidl S.R.L. România (depozit regional);
  • S.C. Elerom S.A.(producător/depănător de transformatoare și motoare electrice);
  • S.C. Adeplast S.R.L.(producător de materiale de construcții cu două unități de producție) – este un important producător român de materiale de construcții;
  • Soceram S.A. (producător de materiale de construcție), o investiție 100% românească, o companie cu peste 500 de angajați
  • S.C. Avicola Bacău S.A. (producător industria agro alimentară);
  • S.C. Darcons S.R.L. (producător de mixturi asfaltice/betoane și constructor rețele transport rutier);
  • S.C Florea Grup S.R.L (Petra Pavaje producator de prefabricate din beton) – este cea mai modernă și eficientă unitate de producție a prefabricatelor de beton din estul țării;
  • S.C Cordun Gaz S.A (Distribuitor local de gaze naturale cu actionariat public local),
  • și investiții în curs de realizare, precum: SC Genesis Biopartner S.R.L..

„Credem că dezvoltarea și modernizarea comunei Cordun nu mai este demult o dorință, ci o realitate socio – economică”

“În comuna Cordun, investițiile private, indiferent de valoarea acestora, au fost încurajate de investițiile publice majore în infrastructură, care la rândul lor s-au orientat după principii clare de respect, cinste și onestitate în raport cu persoanele fizice și juridice din localitate, conferind un parcurs european dezvoltării comunei.

MGT8416 rotated - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

În considerarea tuturor acestor elemente, credem că dezvoltarea și modernizarea comunei Cordun nu mai este demult o dorință, ci o realitate socio – economică reflectată tot mai mult în gradul de satisfacție al cetățenilor față de condițiile de viață actuale și viitoare, precum și în interesul persoanelor fizice și juridice străine de a deveni parte din actuala comunitate”, a punctat primarul comunei, Adrian Ciobanu.

Adeplast este un important producator român de materiale de construcții fondată de Marcel Bărbuț. Lider regional cu platforme situate în Oradea, Ploiesti, Roman, Craiova, a cunoscut o dezvoltare continuă, situindu-se în topul primilor 10 producători din zona construcțiilor,

În 2013 a avut loc cea mai mare dezvoltare industrială din istoria companiei, pe baza unui program investitional de peste 22 milioane euro, în urma căruia s-au adăugat în portofoliul industrial patru noi fabrici.

La Cordun a fost inaugurată în 2013 o fabrică de mortare uscate și o fabrică de polistiren. Unitătile din Cordun sunt cele mai moderne facilitati de productie din EUROPA, fapt relatat în revista de specialitate AT MINERAL PROCESSING nr 9 din Septembrie 2014 – in prefata tirgului POWERTECH 2014 de la Nuremberg -Germania.

DSC 0030 scaled - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Capacitățile de productie din Cordun deservesc partenerii din zona Moldovei, Dobrogei, și cu exporturi în Republica Moldova și, în viitor, Ucraina.

După decesul fondatorului Marcel Barbut, mostenitorii au dorit ca afacerea sa continuie prin preluarea afacerii de catre grupul SIKA, prezent în 110 țări.

La doi ani de la preluarea Adeplast, Sika România demarează campania “Mai puternici împreună”, cu un mesaj adresat tuturor categoriilor de clienți prezenți pe piața materialelor de construcții. Odată cu procesul de integrare al Adeplast, cele două branduri devin mai puternice prin sinergiile pe care le realizează și prin portofoliul total de peste 1300 de produse.

Procesul de integrare al Adeplast se află în desfășurare, iar rezultatele se văd pe toate liniile de business. La acest moment Sika și Adeplast se află împreună pe piață cu produse dedicate tuturor fazelor unei construcții, de la fundație, la acoperiș, fie că vorbim despre sectorul rezidențial, cel industrial sau pur și simplu de zona Do-It-Yourself și renovări.

Pe lângă comunicarea sinergiilor la nivelul brandurilor Sika și Adeplast, campania “Mai puternici împreună” aduce și o serie de modificări la ambalajele produselor Adeplast. Materialele de construcții dezvoltate de Adeplast, vor avea acum ambalaje noi, incluzând elemente și standarde de brand ale Sika. Prin achiziția produselor Adeplast și Sika, clienții vor alege să construiască o relație bazată pe încredere cu cele două branduri.

În procesul de integrare cu Sika, Adeplast are un aport major prin tehnologia de producție dezvoltată în aproape 30 de ani, pe cele patru platforme industriale de la Oradea, Ploiești, Craiova și Roman, platforme configurate cu capacități anuale de producție uriașe: peste 1.6 milioane tone de mortare, 3.3 milioane metri cubi de polistiren și peste 50.000 tone de vopsele și tencuieli decorative.

Prin preluarea Adeplast, Sika România devine unul dintre cei mai importanți producători din România, care integrează tehnologii și produse dedicate, pentru toate fazele unei construcții, de orice tip și dimensiune.

Dacă înainte cu Adeplast ai făcut o alegere inteligentă, iar la Sika ai găsit soluții optime de la fundație și până la acoperiș, acum vei avea de făcut o singură alegere: să construiești o relație bazată pe încredere în toate proiectele tale!

Sika România este subsidiară a concernului elveţian Sika AG, fondat în 1910 Baar Elveția și este prezentă pe piața din România din 2002. În toată această perioadă, compania a cunoscut mai multe etape de dezvoltare, atât prin construcții proprii de fabrici, cât și prin achiziții locale: 2019 – Arcon membrane, principalul producător de membrane bituminoase din România; 2020 – Adeplast SA, lider consacrat în producția unei game lărgite de mortare pentru construcții și izolații termice (EPS).

Sika, lider global în producția de materiale chimice specializate, are o poziție de top pe piața dezvoltării şi producției de sisteme și produse de etanșare, lipire, amortizare, consolidare și protecție, prodese utilizate în sectorul construcțiilor și în industria auto. Grupul elvețian are filiale în 101 țări din întreaga lume și deține peste 300 de unități de producție. Cei peste 27.000 de angajați au generat în 2021 o cifră de afaceri de 9,3 miliarde de franci elvețieni.

Compania Genesis Biopartner a fost înființată cu scopul de a investi în crearea unui portofoliu larg de stații de producere a energiei regenerabile în cogenerare, din biogaz, pe întreg teritoriul României, utilizând ca materie primă biomasă organică biodegradabilă, contribuind astfel la protecția mediului înconjurător.

În prezent compania deține o stație de biogaz la Filipeștii de Pădure, județul Prahova, și urmează să demareze investiția pentru o nouă stație amplasată în comuna Cordun, Județul Neamț.

Stația de biogaz ce va fi construită la Cordun, este un proiect inițiat, dezvoltat și finanțat integral din surse proprii de catre Genesis Biopartner, avand o capacitate de cogenerare 2.99MW electric și 2.99MW termic și va fi o versiune adusă la cele mai înalte standarde a stației de la Filipeștii de Pădure.

 

Instalarea unei astfel de stații de producție de energie electrică obținută din biogaz pe teritoriul UAT Cordun va aduce o serie de avantaje precum :

  • Creșterea locurilor de muncă din zonă prin recrutarea de angajați din localitățile limitrofe pentru a asigura operativitatea fabricii. Capacitățile de producție a biogazului au un regim de funcționare continuu și necesită un număr de cel putin 10 angajați (operator instalație biogaz, recepționer, operatori utilaje, mecanic intreținere, electrician intreținere, paznici),
  • Îmbunătățirea agriculturii zonale și sprijinirea fermierilor prin furnizareea unui nou tip de fertilizator prietenos cu mediul: digestatul rezultat în urma fermentării anaerobe a substratului de natură organică este un excelent fertilizator pentru suprafețele agricole existente pe teritoriul localității unde va fi amplasată fabrica de biogaz, reducând nivelul de nitrați/ nitriți în stratul de pânză freatică, în comparație cu folosirea azotatului de amoniu.
  • Protejarea mediului înconjurător: prin utilizarea biogazului pentru producerea de energie electrică, nivelul de gaze cu efect de seră CO2 și CH4 rezultate din arderea combustibililor fosili vor fi reduse semnificativ.

Petra Pavaje
Cea mai modernă și eficientă unitate de producție a prefabricatelor de beton din estul țării

Florea Grup, o companie autohtonă și cu o expansiune remarcabilă, a pus în funcțiune cea de a patra unitate de producție a prefabricatelor din beton, Petra Pavaje. Fabrica este localizată în Simionești,comuna Cordun, jud, Neamț, iar împreună cu fabricile din Alba Iulia, Ploiești și Arad cumulează o investiție de peste 40 mil. Euro.

fabrica Cordun2 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Utilizând roboți industirali, fluxul de producție a fost complet automatizat, reușind astfel să asigure o proucție de 6.000 mp/zi și să genereze 80 de locuri de muncă sigure și durabile. Aceasta este cea mai modernă și eficientă unitate de producție a prefabricatelor de beton din estul țării. Portofoliul de produse cuprinde dale și pavaje premium, pavaje standard, borduri, rigole, elemente de canalizare și alte elemente din beton vibropresat, însumând peste 600 de produse. De asemenea, prin intermediul flotei de autoutilitare proprii, produsele pot fi livrate oriunde pe teritoriul țării.

„Excelența în afaceri este o valoare pe care am adoptat-o în fiecare sector, în cei peste 25 de ani de când Florea Grup își desfășoară activitatea.

Încă de la deschiderea primei unități de producție a prefabricatelor de beton, ne-am angajat să oferim pe piața materialelor de construcții un model performant de business, cu o eficiență ridicată a fluxului de producție. Am investit în tehnologie de top care asigură calitate optimă a produselor.

Fabrica de la Roman nu face excepție. Iar orientarea spre performanță se face încă din etapa premergătoare producției, adică cea de construcție. Suntem atenți la fiecare detaliu și avem alături o echipă de profesioniști care se implică total în bunul mers al lucrărilor”, declară Marcel Florea, director general Florea Grup.

echipa Petra Pavaje Cordun - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

În armonie cu natura®

Un alt aspect asupra căruia compania s-a concentrat este reducerea impactului asupra mediului, implementând o serie de practici în vederea reducerii amprentei de carbon. Platforma industrială pe care fabrica își desfășoară activitatea are o suprafața de 80.000 mp și este alimentată de un parc fotovoltaic propriu care are o capacitate anuală de 469 MW/h.

Punerea în funcțiune a acestui proiect fotovoltaic va contribui la protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de CO2 cu 148 tone/an. De asemenea, compania Florea Grup deține o flotă de peste 60 de autoturisme integral electrice, având stații de încărcare în toate cele 4 fabrici din țară.

Totodată, utilajele fabricii funcționează cu o eficiență energetică ridicată. Toate aceste măsuri se înscriu în motto-ul companiei, „În armonie cu natura”, aniversarea Petra Pavaje fiind de altfel 5 iunie, zi care coincide cu Ziua Mediului. Investiția totală a fabricii din jud. Neamț depășește 10 milioane de Euro.

Petra Pavaje este un brand al companiei Florea Grup, înființată în Alba Iulia, de către Marcel Florea și David Florea. Compania a luat naștere în anul 1996 și are capital integral românesc. Alături de investițiile în producția de prefabricate, Florea Grup activează în domeniul construcțiilor, a betoanelor, a mixturilor asfaltice și al comerțului cu carburanți.

Industria hotelieră este un alt capitol de interes, compania deținând Hotel Transilvania și Hotel Astoria din Alba Iulia. Cu o istorie de peste 25 de ani, Florea Grup este una dintre cele mai mari companii din Transilvania. Grupul de firme deținut de cei doi antreprenori din Alba Iulia a atins în anul 2022 o cifră de afaceri de 60 de milioane de euro și peste 700 de angajați.

FABRICA DE PRODUCERE BCA SOCERAM CORDUN: UN PROIECT CU SUFLET

O investiție 100% românească, o companie cu peste 500 de angajați, oameni cu adevărat implicați, cu strategii construite și adaptate la realitățile economice și nu în ultimul rand sprijinul autorităților locale…. asta a fost rețeta de succces care a condus la realizarea proiectului de la Cordun.

O fabrică de producere a betonului celular autoclavizat al cărei flux tehnologic este complet automatizat, poziționată într-o zonă strategică a Moldovei, reușește să furnizeze unul dintre cele mai bune produse de pe piața de profil din Romania.

soceram cordun - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Încă de la început, din faza de proiectare, țoață atenția s-a îndreptat spre soluții sustenabile și prietenoase cu natura. Au fost implementate soluții moderne de producere și recuperare a energiei astfel încât clientul final să beneficieze de un produs ecologic, care respectă cele mai înalte standarde de calitate dar în același timp la un preț competitiv.

Profesionalismul oamenilor și susținerea actionariatului companiei au condus la realizarea cu succes a acestui proiect și obținerea unor rezultate peste așteptări.

Toate acestea sunt motive pentru care investițiile vor continuua atât în cadrul fabricii de la Cordun cât și pentru realizarea unor noi capacități de producere a betonului celular autoclavizat, prima dintre acestea find deja începută în județul Gorj.

Leave A Comment