Cea de-a 13-a ediție a Conferinței pentru impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova, un pas important în parcursul european
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
Europarlamentarul Maria Grapini, membru în grupul S&D, a organizat pe data de 16 aprilie 2024, împreună cu Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) din Republica Moldova, conferința cu tema „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova”, în incinta Parlamentului European
Evenimentul a avut drept scop susținerea autorităților centrale ale Republicii Moldova în demersul de integrare europeană prin stabilirea parteneriatelor interinstituționale.
Reprezentanții de marcă ai Comisiei Europene, Parlamentului European și ai statelor membre, alături de lideri locali și reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova și România, au adus în discuție strategii și parteneriate pentru a susține absorbția eficientă a fondurilor europene și, implicit, pentru a stimula creșterea economică în Republica Moldova.
Lista distinșilor oaspeți a inclus ambasadorii României și Republicii Moldova, oficialii Comisiei Europene și reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic. E.S. Iulia Matei și E.S. Daniela Morari, ambasadorii României și Republicii Moldova, au adus cu ei perspectivele și expertiza necesare pentru a înțelege și aborda provocările și oportunitățile din cadrul integrării europene.
De asemenea, domnul Marc Angel, vicepreședinte al Parlamentului European, și domnul Marcel Ștefan Sima, Ministru-Consilier al Ambasadei României în Regatul Belgiei, au fost prezenți, aducând contribuții valoroase la dezbateri. Alături de aceștia, și-au făcut simțită prezența și alți ofi ciali și reprezentanți de marcă, inclusiv:
- Christina Antoniou, lider de echipă — frontierele externe de est și de sud ale UE, DG REGIO a Comisiei Europene
- Laura Betea, Team leader for Moldova, unit C1, DG NEAR a Comisiei Europene
- Iurii Levinschi, Președinte, Consiliul Raional Hîncești
- Ion Cojocari, Vicepreședinte, Consiliul Raional Glodeni
- Dionisie Ternovschi, Președinte, Consiliul Raional Ungheni
- Talmaci Andrian, Președinte, Consiliul Raional Cimișlia
- Andronachi Sergiu, Primar, Orașul Cimișlia
- Natalia Rodideal, Director General, Tezaur Media TV
- Gregoriana Carmen Tudoran, Expert Afaceri Europene
- Ramona Lile, Rector, Universitatea Aurel Vlaicu Arad
- Oprea Maria-Olimpia, Prim-vicepreședinte, Asociația Spitalelor Publice
- Liliana Iașan, Director, Instituția Medico Sanitară Publică, Asociația Medicală Teritorială – Buiucani, mun. Chișinău
- Constantin Poiana, Manager, Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși
- Marina Golovaci, Director, Instituția Medico Sanitară Publică, Asociația Medicală Teritorială Botanica, mun. Chișinău
- Dorina Tizu, Director, IMSP Asociația Medicală Teritorială Ciocana, mun. Chișinău
- Iurie Crasiuc, Director Adjunct, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească
- Iurie Osoianu, Director, Spitalul Raional Fălești
- Argentina Cocier, Administrator, I.S. Hotel Zarea
În contextul analizei și dezbaterilor, Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) a identificat căile optime de susținere a autorităților moldovene în procesul de integrare europeană
Această diversitate de participanți a creat un cadru propice pentru dialog și colaborare în vederea promovării intereselor și dezvoltării economice durabile a Republicii Moldova.
În cadrul evenimentului, aproximativ 70 de participanți au luat parte la dezbateri, concentrându-se pe susținerea autorităților centrale ale Republicii Moldova în drumul său către integrarea europeană prin stabilirea parteneriatelor interinstituționale. Schimbul de informații cu oficialii Comisiei Europene a permis clarificarea multor aspecte, pregătind astfel terenul pentru colaborări viitoare între reprezentanții din Republica Moldova și România.
În contextul analizei și dezbaterilor, Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) a identificat căile optime de susținere a autorităților moldovene în procesul de integrare europeană. Prin preluarea și adaptarea bunelor practici ale omologilor din România și UE, IDEP își propune să impulsioneze absorbția fondurilor europene, contribuind la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.
Cu un accent deosebit pe experiența României în gestionarea fondurilor europene, IDEP a organizat în perioada septembrie 2022 – martie 2024 un total de 12 conferințe, care au adunat peste 1280 de participanți cheie de pe ambele maluri ale Prutului. Aceste evenimente au stat la baza stabilirii numeroaselor parteneriate sectoriale și interinstituționale care vor facilita accesul la fondurile europene pentru Republica Moldova.
Cu sprijinul României, Republica Moldova are potențialul de a crește semnificativ rata de absorbție a fondurilor europene din noile programe, iar IDEP se angajează să contribuie la această evoluție prin pregătirea și formarea continuă a actorilor implicați în implementarea proiectelor.
Prin crearea unei rețele de cooperare și a parteneriatelor interinstituționale, alături de o pregătire adecvată a implementatorilor moldoveni, se urmărește asigurarea unei absorbții efi ciente a fondurilor europene și alinieri prompte la standardele europene.
În acest context, IDEP a dezvoltat conceptul “Europa în casa, localitatea și mica afacere a cetățeanului” (ECIPES), precum și inițiative precum Piața de Desfacere (Autostrada RM-UE) și programul de agrement #DiscoverEU Iași-Chișinău-Odesa, toate orientate către promovarea valorilor și oportunităților europene în Republica Moldova.