Proces continuu de extindere și dezvoltare pentru DORNA MEDICAL! Din această toamnă intra pe PIAȚA MEDICALĂ a IAȘULUI
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
În data de 3 august 1998, Rodica și Roman Boca au intrat în istoria antreprenoriatului medical din județul Suceava prin deschiderea primului laborator de analize medicale din orașul Vatra Dornei
Cei doi au pus bazele unei afaceri de familie în care declară că au crezut încă din prima zi. De atunci, această afacere a evoluat substanțial.
Pentru Moldova, azi, Dorna Medical reprezintă o afacere de succes care cuprinde 3 laboratoare medicale, 14 puncte de recoltare, 3 centre de imagistică, o policlinică în Suceava dar și în alte părți ale țării, precum centrele din județul Bistrița Năsăud, județul Mureș. Zilnic 300 de angajați vin și pleacă de la muncă din centrele Dorna Medical.
Roman BOCA, administrator Dorna Medical: “suntem consumatori destul de mari de energie electrica, aparate care nu se pot opri, iar facturile cresc in fiecare luna cu 500-600%. Speram in interventia guvernului pentru a opri aceste speculatii la bursa”
În 2021, ați prezentat public perspectiva deschiderii unei policlinici în Iași. În plus, v-ați propus să treceți Carpații, pentru o investiție de proporții, 5 milioane de euro, la Baia Mare. Care este azi stadiul acestor investiții?
Roman BOCA, administrator Dorna Medical: In momentul de fata, la Iași se lucreaza, speram noi ca in toamna acestui an sa definitivam investitia. Au fost mai multe necunoscute, care nu ne-au permis sa avem parcursul pe care ni l-am propus.
Referitor la judetul Maramures, acum se lucreaza la deschiderea de noi puncte de lucru in mai multe localitati urbane din judet, urmand investitia in Municipiul Baia Mare.
„Muncim, angajăm, dezvoltăm. Găsim foarte greu forţă de muncă” sunt cuvintele din prima parte a declarației prin care v-ați caracterizat pilonii afacerii Dumneavoastră. Pare puțin surprinzătoare ultima parte a declarației. Moldova are un învățământ de stat și privat cu profil medical printre cele mai dezvoltate la nivel național atât ca număr de instituții cât și ca număr de cursanți. Nu identificați absolvenți dispuși să înceapă sau să continue o carieră la Dumneavoastră sau cei care vin nu sunt suficient de bine pregătiți?
Roman BOCA: Sigur ca fiecare om de afaceri din orice domeniu isi doreste personal calificat si supracalificat, cu atat mai mult noi cei din zona medicala care mereu asteptam ca medicii specialisti sa se orienteze si in alte zone ale Moldovei decat Centrul Universitar Iasi, pacienti sunt peste tot si conditii de lucru foarte bune exista si in alte zone.
Din 2020 și până în prezent, Sănătatea a ținut pagina întâi a ziarelor și a vieții de zi cu zi, în contextul Pandemiei de Covid 19. Testele, analizele, vaccinarea au fost o provocare pentru mediul de afaceri de profil. Care a fost strategia Dorna Medical în acești ani pandemici? Ce v-a individualizat în raport cu alte afaceri de profil?
R.B: Cred ca Dorna Medical s-a individualizat prin implicarea in aceasta perioada dificila pentru toti, in diagnosticarea pacientilor COVID 19 prin toate metodele disponibile pe piata, inclusiv RT-PCR in laboratoarele de biologie moleculara ale societatii.
Clinicile private sunt o alternativă pentru tot mai mulți români care nu pot beneficia de serviciile instituțiilor sanitare de stat, la care contribuie prin asigurări medicale. Totuși, cei cu venituri mici pleacă de la premisa că „la privat, plătești, dacă ai bani, dacă nu, stai și aștepți”. Evident, costurile serviciilor trebuie să acopere salarii, taxe, impozite, costuri de întreținere, reparații, investiții, de aceea prețurile pot fi sensibil mai mari. Care este profilul pacienților care accesează serviciile medicale oferite de Dorna Medical?
R.B: Clinicile private si sistemul de sănătate privat in ansamblul lui este accesibil pentru toti pacientii indiferent de veniturile pe care le au, cu conditia sa fie asigurati iar cererea de investigatie pe care o fac trebuie sa fie contractata cu Casele de aigurari de sănătate.
Exista servicii medicale care nu sunt contractate fiindca preturile oferite de catre asiguratori sunt sub preturile de cost, astfel pacientii care le solicita sunt nevoiti sa le plateasca.
Perspectiva privatizării sistemului public de sănătate reprezintă o discuție amplă cu foarte multe variabile. Analizele de profil indică că asigurările private de sănătate încă nu sunt corespunzător adaptate la gradul de educație/percepție al românilor. Cum apreciați realția pe care o aveți cu Casele de Asigurări de Sănătate din localitățile în care vă desfășurați activitatea?
R.B.: Consider ca si colegii din zona sanatatii private, ca si sistemul public ar trebui sa se constituie ca un intreg, pentru rezolvarea problemelor de sănătate ale pacientilor.
Desigur ca exista discutii referitoare la sistemul de asigurari, ne uitam si noi ce fac altii din Europa si comparam, vedem cum contracteaza serviciile medicale, dar e o discutie ampla care la un moment dat se va concretiza.
Despre ce efort financiar, pregătire de management și necesar de resursă umană discutăm atunci când analizăm perspectiva dezvoltării sectorului medical privat din România?
R.B: Daca nu exista resurse financiare externe, eforturile financiare ale fiecarui operator in sectorul medical privat din Romania este mare, avand in vedere preturile contractate cu casele de asigurari care au ramas neschimbate de 15 ani, iar in momentul de fata numai inflatia este de 11%.
Cum resimțiți impactul crizei facturilor la energie și la gaze naturale declanșat în debutul anului 2022?
R.B: Groaznic, va puteti inchipui ca suntem consumatori destul de mari de energie electrica, aparate care nu se pot opri, iar facturile cresc in fiecare luna cu 500-600%. Speram in interventia guvernului pentru a opri aceste speculatii la bursa.