Proiectul OBDIA-NET: Investiții în educație, cercetare și sănătate la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova
În contextul evoluției domeniului medical și al cercetării în Republica Moldova și România, proiectul OBDIA-NET se distinge ca un efort semnificativ în investiția în educație, cercetare și sănătate
Acest proiect a fost lansat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în colaborare strânsă cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, România. Finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene al Guvernului Român, proiectul are ca scop principal dezvoltarea unei rețele transfrontaliere integrate pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice.
Emil CEBAN, dr. hab. șt. med., profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, rector al USMF „Nicolae Testemițanu” a oferit mai multe detalii despre proiect.
Proiectul OBDIA-NET: Investiții în educație, cercetare și sănătate la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova
Proiectul „Rețea transfrontalieră integrată pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice – OBDIA-NET” (Cross-border integrated network for advanced health services in obesity, diabetes and metabolic disorders), cu numărul de înregistrare HARD/4.1/93 a fost lansat la 27 aprilie 2021, grație grantului structural transfrontalier, dezvoltat și implementat împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Grigore T. Popa” Iași, România.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene al guvernului român. Finanțarea acestuia este realizată prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, bugetul alocat fi ind de 1.439.631 euro, dintre care 326 400 euro constituie bugetul USMF „Nicolae Testemițanu”.
CE PREVEDE PROIECTUL OBDIA-NET
Per ansamblu, proiectul OBDIA-NET prevede unificarea, integrarea și consolidarea capacităților regionale prin: (1) crearea unei rețele de excelență în furnizarea de servicii de sănătate, (2) cercetarea medicală (fundamentală, preclinică și clinică) și (3) educația medicală între entități cu expertiză în domeniul obezității, diabetului și altor tulburări metabolice (ODM).
La doar câteva luni până la finalizare, proiectul OBDIA-NET a dezvoltat și implementat, împreună cu partea română, o rețea regională transnațională și multidisciplinară de servicii medicale, de cercetare și de instruire. Rețeaua este constituită din 12 centre interconectate tematic în serviciul populației din zona de frontieră de pe ambele maluri ale Prutului. Astfel, trei dintre cele 12 centre din cadrul „Rețelei transfrontaliere integrate pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice” au fost instituite la Chișinău, iar acestea sunt:
1. Centrul de Chirurgie Bariatrică, dezvoltat și condus de profesorul universitar Adrian Hotineanu. Centrul este amplasat în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”;
2. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Obezității la Copii și Adulți, coordonat de conferențiarul universitar Lorina Vudu. Acest centru este amplasat atât în cadrul Institutului Mamei și Copilului, cât și în Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”;
3. Centrul de Cercetare a Biologiei Țesutului Adipos, amplasat în Blocul didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi” al USMF „Nicolae Testemițanu”, ghidat și dezvoltat de conferențiarul cercetător Mihai Todiraș. În scopul realizării cercetărilor în domeniul biomedicinei, a fost achiziționat un microscop confocal marca Leica, în valoare de 5,1 milioane de lei, care a fost dat în exploatare în data de 13 mai 2022. În prezent echipamentul de microscopie confocală funcțional este încadrat în Laboratorul de Cercetare și Biologie Moleculară al Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate al USMF „Nicolae Testemițanu”.
Potrivit prorectorului pentru activitatea de cercetare, academicianul Stanislav Groppa, exploatarea microscopului confocal va oferi posibilitatea de intensificare și extindere a activității de cercetare în conformitate cu Planul strategic de dezvoltare a USMF „Nicolae Testemițanu” și a Strategiei de fortificare a domeniului cercetare și inovare pentru perioada 2021-2030.
„Proiectul acesta reprezintă o piatră de temelie pentru ziua de astăzi și cea de mâine”- Academicianul Stanislav GROPPA
,,Colaborarea cu UMF „Grigore T. Popa” Iași reprezintă o onoare și o oportunitate deosebită, deoarece suntem o populație cu istorie, tradiții și rădăcini comune. Proiectul acesta reprezintă o piatră de temelie pentru ziua de astăzi și cea de mâine, avem modalități unice de a studia probleme importante ce se referă la îmbunătățirea calității vieții populației, fapt ce ne-ar permite să extrapolăm și să propunem strategii exacte de profilaxie și de tratament”, consideră academicianul Stanislav Groppa.
Achiziționarea unui microscop confocal de către Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” reprezintă un moment semnificativ în dezvoltarea infrastructurii de cercetare a acestei instituții.
În acest context, Victoria Craveț, managerul financiar al proiectului, subliniază faptul că acest echipament, considerat una dintre cele mai costisitoare achiziții pentru cercetare:
„Microscopul confocal reprezintă unul dintre cele mai costisitoare echipamente de cercetare achiziționate în cadrul proiectului pentru USMF „Nicolae Testemițanu”, fiind o primă verigă de investiții în infrastructura de cercetare a Universității”, afirmă managerul financiar al proiectului Victoria Craveț, prorector pentru activitatea economico-financiară.
Coordonatorul instituțional de proiect, Evelina Gherghelegiu, șefa Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană, menționează că rezultatele obținute în cadrul proiectului se datorează nemijlocit sprijinului oferit de Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală „Prof. Ostin C. Mungiu” – CEMEX al UMF „Grigore T. Popa” Iași și suportului rectoratului ambelor universități.
În concluzie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași este un partener strategic al USMF „Nicolae Testemițanu”, iar colaborarea transfrontalieră între cele două instituții de profil în cadrul proiectului OBDIA-NET reprezintă o garanție pentru un climat de lucru academic, de un înalt nivel științific, de natură să genereze rezultate valoroase și în viitor.
editor’s pick
latest video
news via inbox
Nulla turp dis cursus. Integer liberos euismod pretium faucibua