Radiografia județelor din regiunea de Nord-Est din perspectiva datelor statistice oficiale. Partea II: BACĂU
100 de oportunități economice pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe traseul Autostrăzii A7
În contextul societății actuale, ce se dorește a fi ancorată la realitate, funcționarea corectă are la bază statistici obiective. În baza datelor primare colectate prin intermediul cercetărilor statistice, Direcția Județeană de Statistică analizează și diseminează lunar principalii indicatori economico-sociali ai județului pe care-l reprezintă
În contextul acestui peisaj economic în continuă schimbare, datele analizate în continuare oferă o perspectivă detaliată asupra evoluției economice a 5 județe din regiunea de Nord-Est: IAȘI, NEAMȚ, BACĂU, VASLUI și BOTOȘANI.
O abordare complexă, care investighează diversele componente economice, sociale și culturale, dezvăluie tendințele care conturează rolul celor 5 județe în dezvoltarea generală a țării. Pe măsură ce parcurgem datele prezentate, vom explora în detaliu aspecte vitale precum resursele de muncă, agricultura, silvicultura și evoluția indicatorilor economico-sociali din ultima perioadă, oferind astfel o imagine completă a situației economice din județul Neamț.
Această analiză ajută la înțelegerea provocărilor și oportunităților cu care se confruntă județele, punând în lumină tendințele semnificative care indică direcții de dezvoltare și creștere. De la producția industrială până la dinamica sectorului turismului, vom explora cum aceste aspecte modelează economia și societatea județelor din regiunea de Nord-Est a României.
BACĂU
În contextul unui mediu economic și social dinamic, analiza datelor statistice devine un instrument esențial pentru a înțelege și a planifica strategiile de dezvoltare a unei regiuni.
Județul Bacău, situat în partea de nord-est a României, fiind așezat la confluența mai multor realități culturale și economice, este fără îndoială un punct de referință în acest context. În cadrul acestui material, prezentăm o radiografie a primelor 5 luni 2023 a județului Bacău, din perspectiva datelor statistice oficiale. În cadrul acestei analize, se poate observa faptul că județul Bacău se confruntă cu provocări și oportunități care se reflectă în datele statistice analizate în intervalul ianuarie – mai din acest an.
PRODUCȚIA INDUSTRIALĂ
Potrivit rezultatelor operative, în primele 5 luni ale anului 2023 producția industrială totală realizată în județului Bacău a înregistrat o scădere pe ansamblu cu 5,8% faţă de perioada similară din anul 2022, iar cea mai mare influență în scăderea producției a avut-o producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-64,1%), urmată de industria prelucrătoare (-4,7%). În luna mai 2023 producția industrială totală din a fost mai mică cu 2,1% comparativ cu luna corespunzătoare și a crescut cu 22,7% față de luna anterioară.
CIFRA DE AFACERI ÎN INDUSTRIE
Cifra de afaceri a unităților industriale din județul Bacău a înregistrat o creștere de 18,4% în primele 5 luni ale anului 2023 față de aceeași perioadă din anul anterior, depășind media națională. În luna mai 2023, veniturile totale din industrie au scăzut cu 29,0% față de mai 2022, dar au crescut cu 32,9% față de luna anterioară.
COMERȚ INTERNAȚIONAL
Activitatea de comerț internațional realizată în județul Bacău în primele 3 luni 2023, relevă faptul că exporturile FOB, după sediul agentului exportator, au fost de 266.672 mii euro, mai mici cu 0,7% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2022. În structură, cea mai mare pondere în volumul mărfurilor exportate îl deţine secţiunea “materii textile și articole din acestea” (15,7%).
Importurile CIF, după sediul agentului importator, au fost de 352.453 mii euro, mai mici cu 4,1% față de perioada corespunzătoare a anului 2022. Cele mai mari ponderi în total importuri le deţin “metale comune și articole din acestea“ (25,7%).
Soldul balanţei de comerţ exterior (FOB/CIF) a fost unul negativ, înregistrându-se un deficit comercial de 85.781 mii euro la nivelul județului, în timp ce gradul de acoperire a importurilor cu exporturi (FOB/CIF) a fost în această perioadă de 75,7% sub cel înregistrat la nivelul țării (77,8%), rămânând practic neacoperite cu exporturi o valoare de importuri de aproximativ 85,7 milioane euro.
TURISM
La 31 mai 2023 numărul structurilor de cazare cu o capacitate de cazare existentă de minim 10 locuri-pat care au funcţionat în județul Bacău, a fost de 153, acestea oferind un număr de 4.607 locuri de cazare. Comparativ cu perioada similară, a crescut cu 13,3% numărul unităţilor de primire și cu 6,7% numărul de locuri oferite turiştilor.
În primele 5 luni ale acestui an, numărul de sosiri ale turiștilor în structurile de primire turistică a fost de 62.445 persoane, din care 93,3% reprezintă turişti rezidenţi în România şi 6,7% turişti nerezidenţi. Comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2022, numărul acestora a crescut cu 2.206 sosiri pe total (+3,7%), ca urmare a creșterii numărului de sosiri a turiştilor rezidenţi cu 2.405 (+4,3%), în timp ce numărul sosirilor celor nerezidenţi a scăzut cu 199 (-4,5%).
Hotelurile au reprezentat prima alegere a turiștilor atunci când vorbim de cazare (mai mult de jumătate dintre aceștia optând pentru hoteluri), un procent de 18% au preferat pensiunile turistice urbane și doar 10% dintre turiștii sosiți în județul Bacău s-au cazat în vile turistice în primele 5 luni ale anului. Durata medie a şederii pentru turiştii care au vizitat judeţul în primele 5 luni a fost de 1,9 înnoptări/persoană, mai mică față de perioada corespunzătoare 2022, pentru turiştii rezidenţi a fost de 1,9 înnoptări/persoană, la fel ca în perioada corespunzătoare, iar pentru cei nerezidenţi de 2,9 înnoptări/persoană, în scădere comparativ cu aceeași perioadă.
PIAȚA FORȚEI DE MUNCĂ
Efectivul de salariaţi estimat la sfârşitul lunii mai 2023 din judeţul Bacău a fost de 122.521 persoane, mai mare cu 289 persoane (+0,2%) comparativ cu sfârşitul lunii anterioare şi cu 2.065 persoane mai multe faţă de finele lunii mai 2022 (+1,7%). Pe sectoare economice, 2,4% din salariaţi lucrau în “agricultură, vânătoare, servicii anexe, silvicultură şi piscicultură”, 38,8% în “industrie şi construcţii” şi 58,8% în “servicii”. Salariaţii din judeţul Bacău reprezintă 19,0% din totalul salariaţilor din Regiunea de Nord-Est.
Salariații din județ au obținut în luna mai 2023 un câştig salarial mediu brut de 6.226 lei/persoană, ceea ce înseamnă un câştig salarial mediu net de 4.027 lei/persoană. Valoarea câștigului net a fost cu 516 lei mai mic decât cel înregistrat la nivel național (-11,4În cazul județului Bacău, câștigul salarial mediu net reprezintă 88,6% din cel calculat la nivel național.
ȘOMAJ
La sfârșitul lunii mai 2023, șomajul înregistrat în Bacău a avut o scădere semnificativă de 19,1% față de aceeași perioadă din 2022. Distribuția geografică arată că cei mai mulți șomeri se aflau în mediul rural (65,2%), iar restul în mediul urban (34,8%).
În concluzie, situația județului Bacău în primele 5 luni ale anului 2023 arată o scădere în producția industrială, cu o influență semnificativă din partea producției de energie electrică și termică, dar o creștere notabilă în cifra de afaceri a unităților industriale. Comerțul internațional reflectă o ușoară scădere a exporturilor și importurilor, rezultând un deficit comercial. Sectorul turismului a înregistrat creșteri semnificative în numărul de turiști și structurile de cazare, dar și o scădere în durata medie a șederii acestora. Piața forței de muncă arată o creștere ușoară în efectivul de salariați, cu salarii medii nete sub media națională, în timp ce șomajul înregistrează o scădere semnificativă, cu majoritatea șomerilor în mediul rural.