Consiliul Județean Bacău – mandat 2020-2024: Trend ascendent pentru investiții și proiecte
Ultimii doi ani au reprezentat pentru județul Bacău o perioadă favorabilă în ceea ce privește continuarea programelor de investiții în infrastructura rutieră, aeroportuară și de sănătate
Acestea reprezintă axe deosebit de importante ce stau la baza dezvoltării economice, cu impact direct asupra creșterii nivelului de trai al băcăuanilor. Astfel, un procent de aproximativ 60% din bugetul județean a fost alocat pentru investiții, o preocupare permanentă fiind atragerea finanțărilor europene și naționale, ca sursă complementară majoră pentru susținerea bugetului de investiții.
Grație strategiei de prioritizare în elaborarea proiectelor investiționale, județul Bacău a devenit beneficiar al unor finanțări fără precedent: aproximativ jumătate de miliard de euro, pentru realizarea și modernizarea rețelei de apă și canal în 41 de localități dar și 1,4 miliarde de lei, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, din care aproximativ 140 de milioane doar pentru UAT Județul Bacău. În aceste condiții, județul se menține în topul absorbției fondurilor europene, ocupând locul 2 pe Regiunea Nord – Est, după județul Iași și locul 7, la nivel național.
În cadrul perioadei de programare financiară 2014 – 2020, UAT-județul Bacău a semnat un număr de 257 de contracte de finanțare, din care 99 sunt finalizate, iar 158 sunt în derulare. Suma atrasă efectiv din fonduri europene este de 3.953 miliarde de lei iar valoarea contractelor, inclusiv co-finanțarea de la bugetul județean/național, este de 5.640 miliarde de lei.
Investiții pentru sănătate – investiții pentru oameni: Spitalul Județean de Urgență Bacău și asocierile pentru dotarea și modernizarea spitalelor din Moinești, Onești și Buhuși
Una dintre cele mai importante investiții la Spitalul Județean de Urgență Bacău, care a devenit o unitate medicală de interes regional, este modernizarea, extinderea și dotarea infrastructuri la Unitatea de Primiri Urgențe, unde urmează a fi recepționat heliportul, facilitate care va permite transportarea pe calea aerului a cazurilor de maximă urgență medicală atât la SJU Bacău, cât și la alte spitale din țară, rapiditatea intervențiilor de transport și stabilizare fiind determinante în salvarea vieții pacienților.
În 2021, au fost finalizate lucrările de extindere și dotare a unui buncăr nou pentru cel de-al doilea accelerator de particule la compartimentul Radioterapie, necesar pentru tratarea pacienților oncologici. Tot în această perioadă s-au declanșat lucrările de reparații capitale la centrala termică, inclusiv, înlocuirea rețelelor de distribuție a agentului termic și apei calde menajere. Amplele programe de extindere și modernizare a infrastructurii spitalicești băcăuane, cuprind și lucrările de extindere şi dotare a Serviciului de Anatomie Patologică.
O investiție mai mult decât necesară în valoare de aproximativ un milion euro, a fost asigurată de Consiliul Județean Bacău în procent de 90%, în cadrul unei asocieri cu Municipiul Moinești. Lucrările efectuate la blocul operator al spitalului moineștean, vizează îmbunătățirea calității actului medical prin creșterea complexității intervențiilor chirurgicale care conduc la o adresabilitate sporită la serviciile de sănătate a cetățenilor, aceștia evitând situațiile în care erau nevoiți să recurgă la consultații și tratamente de specialitate în alte localități. Prin secțiile și serviciile Spitalului Municipal de Urgență Moinești, se asigură asistență medico–chirurgicală pentru pacienții din zona de nord vest a Bacăului dar și pentru cei care aleg această unitate medicală, deși locuiesc în alte zone ale județului sau ale țării.
„Consiliul Județean este consecvent cu prioritățile stabilite privind infrastructura medicală nu doar la Spitalul de Urgență din Moinești ci și la Spitalul Onești, Spitalul orășenesc Buhuși și, în mod evident investițiile masive din SJU Bacău. Prin finanțarea acestor proiecte, spitalele din județ pot acorda pacienților- rapid- intervențiile necesare, atunci când distanța de câțiva kilometri face diferența între viață și moarte. Lucrările de la UPU Covid parter și subsol sunt finalizate și în curând vom face recepția efectivă a obiectivului!”, a precizat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.
În urmă cu un an, mai precis la 10 septembrie 2021, s-a emis ordinul de începere a lucrărilor la Spitalul din Oneşti, proiect ce constă în reabilitarea şi eficientizarea energetică a acestui obiectiv ce va răspunde celor mai ridicate exigențe privind clasificarea unităților spitalicești. Prin contractul de asociere cu UAT Onești, Consiliul Județean asigură 95% din valoarea cofinanțării necesare, suma estimată fiind de 900.000 euro. În prezent, chiar dacă lucrările se desfășoară în ritm susținut fiind de un grad ridicat de complexitate: consolidare elemente de susținere, demontare și înlocuire tâmplărie interior-exterior, reparații glafuri, ghene, tavane și montare balustrade, activitatea medicală nu este afectată, managementul spitalului asigurând în egală măsură atât serviciile medicale curente, cât și frontul de lucru pentru constructor. Consiliul Județean a dovedit prin parteneriatele încheiate că dezvoltarea infrastructurii de sănătate este și va rămâne un domeniu prioritar, astfel încât cetățenii din toate zonele județului să beneficieze de servicii medicale de calitate.
Clădirea fostului „Spital Municipal”- obiectiv prioritar pentru Consiliul Județean Bacău
Pandemia de COVID-19 a creat necesitatea asocierii între Județul Bacău și Municipiul Bacău, pentru finalizarea amenajărilor și dotarea etajelor aflate într-un stadiu avansat de execuție, la clădirea fostului Spital Municipal. Parterul și subsolul acestui imobil, însumând o suprafață de 3300 de metri pătrați, au fost amenajate pentru Unitatea de Primiri Urgențe Covid, radiologie, spitalizare de zi, spații administrative și respectiv subsol cu zona prosectură aferentă.
Investiția este finanțată în proporție de 50 / 50 la sută de Consiliul Județean și Consiliul Local Bacău, valoarea lucrărilor depășind 12 milioane lei. Totodată, dotările specifice pentru funcționare, în valoare de 4 milioane lei, sunt suportate exclusiv din bugetul Consiliului Județean.
„Încă de la preluarea mandatului am solicitat preluarea și punerea în funcțiune a fostului Spital Municipal – astăzi vedem că se poate și sper, în al 12 le-a ceas, ca municipalitatea să înțeleagă că acest obiectiv medical trebuie să fie pus la dispoziția medicilor și a pacienților. Încă aștept de la conducerea Primăriei punerea în dezbaterea CL Bacău a proiectului vizând trecerea clădirii fostului Spital Municipal din domeniul public al municipiului, în domeniul public al județului așa cum deja s-a aprobat în Consiliul Județean, în conformitate cu soluția dată de Ministerul Sănătății.”, a declarat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.
COVID 19-LIMIT. Sprijin pentru persoanele vulnerabile din centrele sociale rezidențiale publice din județul Bacău
Proiectul, implementat de către Județul Bacău în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău a fost finalizat în octombrie 2021. Astfel, 22 de centre aflate în subordinea DGASPC Bacău au fost dotate cu echipamente și materiale de protecție în vederea creșterii capacității acestora de a gestiona criza sanitară cauzată de COVID 19. S-a pus un accent deosebit pe desfășurarea activităților de furnizare a serviciilor sociale în condiții normale, dar de siguranță pentru 1.166 beneficiari și 1.234 persoane angajate din centrele rezidențiale ale DGASPC Bacău (estimate la nivelul lunii iunie 2020). Un alt proiect implementat în județul Bacău, în perioada pandemiei, a fost Covid-19-Control, cu scopul de a sprijini unitățile de învățământ special din județ.
Infrastructura rutieră. Investim azi, pentru dezvoltarea de mâine
De la finalul anului 2020 până în prezent, au fost recepționați zeci de kilometri de drumuri județene, dintre care, unele porțiuni au fost modernizate și asfaltate pentru prima oară. Astfel, 12 kilometri de drum județean pe DJ 119, între Nicolae Bălcescu și Faraoani au devenit realitate pentru comunitatea din zonă. De asemenea, au fost finalizate și date în exploatare tronsoanele de drum modernizate, de aproximativ 2,7 kilometri la Berești – Bistrița – Pădureni și Săucești, 6 kilometri între Parava și Rădoaia și 8 kilometri, modernizați și asfaltați între Ungureni și Viforeni.
S-au executat lucrări de reabilitare a podurilor pe DJ 117, a drumului județean DJ 241C Valea Mare – limită județ Neamț, Lipova – limită județ Vaslui și km 9+45 – km 24+110, între Buhoci și Bibirești. Pe DJ 252, din cauza alunecărilor de teren semnalate, s-a impus realizarea unei investiții de anvergură prin executarea consolidării malurilor cu ziduri de sprijin cu piloni forați.
Pe strada Viișoarei, pe DJ 114, care face legătura între comuna Ştefan cel Mare şi Oneşti, lucrările de modernizare se apropie de finalizare. Deoarece vorbim despre un sector de drum extrem de important care va asigura conexiunea rutieră cu zona industrială a municipiului Onești, soluțiile propuse de proiectant pentru refacerea acestui sector de drum, au fost gândite pentru a face față unui trafic greu, cu valori maxime în orele de vârf, fapt ce a condus la o creștere a valorii de execuție de aproximativ 7 milioane lei, sumă finanțată integral de CJ Bacău.
Un alt proiect major al Consiliului Județean Bacău, în valoare de 63 de milioane de lei, cu finanțare prin PNDL, este modernizarea DJ 252C Tătărăşti – Corbasca, investiție deosebit de importantă ce va deservi o comunitate de peste 7000 de suflete. În prezent a fost finalizat un prim tronson de 4,5 km, pe celelalte segmente lucrându-se în mod susținut, cu un deosebit accent pe respectarea normelor de calitate și a graficelor de execuție.
Cel mai important proiect de infrastructură rutieră derulat în județ, care beneficiază de o finanțare de 41 de milioane de euro, prin Programul Operațional Regional, este modernizarea drumului care traversează județul Bacău din Neamț, până în Vrancea. Scopul principal al proiectului este de reducere a decalajului economic între estul și vestul județului, oferind zonei de est accesul direct la drumul european E85. Tronsonul face parte din cadrul proiectului regional „Regiunea Nord-Est-Axa Rutieră Strategică 3: Neamț – Bacău, DJ 207D (limită județul Neamț – Traian – DN 2F, km 28+000 – 50+254), DJ 241 (limită județ Vrancea – Podu Turcului – Izvoru Berheciului, km 25+000 – 83+368) și DJ 241A (Izvoru Berheciului – Secuieni, km 64+250 – 78+114)”. Proiectul a fost împărțit în trei loturi, iar lucrările de execuție se apropie de final pe două dintre ele.
Aeroportul Internațional „George Enescu”Bacău – investiții pentru siguranță, confort și dezvoltare
Într-o societate în continuă schimbare unde timpul capătă noi valențe, poarta aeriană reprezintă poarta către viitor. Pornind de la această realitate, în ultimul an, la Aeroportul Bacău a fost implementat proiectul „Creșterea gradului de siguranță și securitate la Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău”, în valoare de aproximativ 14 milioane de euro. Investiția, cu fonduri europene, împlinește seria de proiecte realizate cu sprijinul Consiliului Județean Bacău și a fondurilor europene. În momentul de față, obiectivul etalon în ceea ce privește ramura de transport este complet nou. Investițiile din ultimii ani, în valoare de peste 60 de milioane de euro, s-au materializat în pista modernă cu o capacitate portantă ridicată, ce beneficiază de un sistem de balizaj ultramodern, exclusiv din leduri, terminal de pasageri, turn de control și infrastructură rutieră modernă.
Aeroportul băcăuan, într-un studiu realizat de vola.ro, este plasat de călători pe primul loc în topul celor mai apreciate aeroporturi din România. Aceștia au apreciat estetica, curățenia, accesibilitatea, amabilitatea personalului dar și semnalizarea interioară și exterioară. Au fost instalate echipamente de supraveghere, pentru detectarea de explozibili și pentru scanarea cu raze X a bagajelor și a obiectelor de mari dimensiuni. Au mai fost achiziționate autospeciale, autofreze, autodegivroare pentru căi de rulare și pentru pistă, mașini de intervenție și o autospecială PSI.
„Bacău Smart County” – administrație fără birocrație
În data de 29 iunie 2020, Județul Bacău și Autoritatea de Management a Programului Operațional Capacitate Administrativă – Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, au semnat Contractul de finanțare nerambursabilă nr. 521 pentru implementarea proiectului „Bacău Smart County”, cod SIPOCA /SMIS – 808/136013. Valoarea totală a acestuia, asigurată prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020 este de 3.369 de milioane de lei, din care finanțarea eligibilă nerambursabilă asigurată de Uniunea Europeană este de 2.863 de milioane de lei, finanțarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național 438.012 lei – contribuția Consiliului Județean fiind de 67.387 lei.
Proiectul se constituie ca fiind un mare salt în perfecționarea calității actului managerial și administrativ ce va conduce în mod direct la diversificarea și optimizarea serviciilor oferite tuturor cetățenilor ce interacționează din diverse motive cu Consiliul Județean sau instituțiile subordonate.
„În cadrul Consiliului Județean Bacău încercăm să găsim soluții de gestiune a informațiilor de urbanism și amenajarea teritoriului, iar cetățenii și persoanele juridice vor avea posibilitatea să descarce, să completeze și să transmită către instituție, formulare specifice. Această debirocratizare nu se rezumă numai la faza de depunere a unor acte ci, mai important, se extinde la procesarea, verificarea, redactarea și urmărirea documentelor emise. Cetățenii nu vor mai umbla după ștampile și semnături pe tot felul de acte, nu vor mai trebui să umble de la o autoritate la alta.”, a declarat președintele C.J. Bacău – Valentin Ivancea.
Sub aspect macro, se urmărește consolidarea capacității administrative a Județului Bacău prin fundamentarea deciziilor, planificarea strategică pe termen mediu și lung, simplificarea procedurilor administrative în paralel cu reducerea birocrației pe toate palierele de activitate. De asemenea, va fi realizat profilul monografic al județului Bacău, document ce va sta la baza elaborării Strategiei de dezvoltare durabilă a județului Bacău, pentru perioada 2021-2029, precum și a instrumentului de monitorizare a strategiei. Portalul Consiliului Județean Bacău și-a extins funcționalitățile cu servicii partajate pentru urbanism și amenajarea teritoriului. Totodată, 173 de persoane, care utilizează sistemele informatice ale CJ Bacău sunt instruite pentru îmbunătățirea competențelor.
Centre Comunitare Integrate
Bacău, Moinești, Colonești și Corbasca proiecte în parteneriat cu UNICEF
UNICEF România, în parteneriat cu Consiliul Judetean Bacău, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, Direcția de Sănătate Publică Bacău, Primăria Moinești, Primăria Bacău, Primăria Colonești, Primăria Corbasca și Primăria Brașov derulează un proiect social, în valoare de 5 milioane de euro, cu finanțare prin Granturile Norvegiene și Spațiului Economic European 2014-2021.
Deja au fost create și sunt operaționale cele 4 Centre Comunitare Integrate în Bacău, Moinești, Colonești și Corbasca, care deservesc și 11 comunități limitrofe rurale din proximitate. Peste 1200 de copii vulnerabili şi părinţi sau persoane care au în grijă copii din judeţul Bacău (Moineşti, Bacău, Coloneşti, Corbasca şi cele 11 localităţi rurale arondate) au beneficiat în primul an al proiectului de servicii specializate, respectiv servicii de asistenţă socială, asistenţă medicală şi educaţie (timpurie) în cadrul celor 4 Centre Comunitare Integrate.
Aici își desfășoară activitatea 11 specialiști care realizează servicii de kinetoterapie, psihologie și consiliere psihologică, logopedie, sprijin și îndrumare în procesul de educație. Totodată, au fost selectate școlile și grădinițele și echipele de cadre didactice care vor parcurge module de formare profesională în domeniile educație incluzivă și educație timpurie.
Rolul Consiliului Județean Bacău în acest proiect este de a asigura sprijin și consiliere de specialitate partenerilor în activitățile proiectului și de a coordona implementarea proiectului la nivelul județului Bacău. Echipa de implementare a proiectului constituită la nivelul CJ Bacău coordonează, monitorizează și consiliază partenerii din județ privind aspectele juridice, financiare, gestiunea resurselor umane, implementarea și monitorizarea proiectului. Proiectul se va încheia la sfârșitul anului 2023.
editor’s pick
latest video
news via inbox
Nulla turp dis cursus. Integer liberos euismod pretium faucibua