Moldova Invest, în dialog cu Gheorghe CÂRCIU, Secretar de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Moldova Invest, în dialog cu Gheorghe CÂRCIU, Secretar de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) este responsabil de formularea și implementarea strategiei guvernamentale în ceea ce privește relațiile cu românii stabiliți în afara granițelor țării, conform direcțiilor majore de politică externă ale României și a Programului de Guvernare

Gheorghe Cârciu ocupă funcția de Secretar de stat în cadrul DRP începând cu data de 5 ianuarie 2022. Acesta este un antreprenor cu o carieră de succes în Franța, unde și-a demonstrat abilitățile remarcabile în coordonarea afacerilor sale, gestionând diverse aspecte cum ar fi dezvoltarea de proiecte, administrarea, aspectele tehnice, gestionarea financiară și managementul personalului.

În ultimii ani, asociațiile românilor din străinătate au trebuit să se adapteze la un context dificil, iar DRP a colaborat îndeaproape cu acestea pentru a identifica și implementa programe relevante. În ceea ce privește relația cu diaspora și promovarea intereselor românilor din afara granițelor în anul 2024, DRP își propune să continue și să extindă programele deja existente, cu scopul de a consolida legăturile dintre românii din întreaga lume și de a sprijini comunitățile lor.

gheorghe carciu - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) derulează programe și acțiuni menite să întărească legăturile cu românii de pretutindeni, să susțină și să promoveze identitatea etnică, culturală, lingvistică și religioasă, conservarea patrimoniului cultural și păstrarea tradițiilor și obiceiurilor în rândul persoanelor aparținând comunităților din afara granițelor. Sub acest aspect, cum caracterizați anul 2023?

Din perspectiva activității Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), anul 2023 a fost extrem de provocator, cu proiecte mari, prin care ne-am propus să aducem mai aproape de România cât mai mulți români din afara granițelor țării.

Prin Sesiunea de finanțare nerambursabilă, am gestionat cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată DRP, alocat programelor de finanțare nerambursabilă, cel mai mare număr de cereri de proiecte (peste 1000) și am susținut comunitățile de români din 35 de țări. Această componentă a activității noastre a angrenat întreaga echipă DRP, în toți pașii aferenți: de la promovarea în comunități, întâlniri online aproape săptămânale cu reprezentanții mediului asociativ din afara granițelor țării, îndrumare permanentă, verificare dosare, activități și finanțare.

“Ne propunem să continuăm programele și acțiunile cu tradiție ale DRP, să unim românii de pretutindeni, iar România să devină un singur loc pentru toți cei care împărtășesc aceleași valori”

Ne-am străduit să facem mai mult pentru românii din diaspora și din comunitățile istorice și cred că am reușit să identificăm proiecte relevante și să colaborăm cu asociații românești și biserici din afară care pot face schimbări importante în zonele în care trăiesc. Tot anul trecut am reluat un program cu tradiție pentru DRP, Ziua Românilor de Pretutindeni, care a fost marcată în perioada 25-28 mai 2023 la București, printr-o serie de evenimente dedicate românilor din afara granițelor țării în cadrul Festivalului ”Aici-Acolo”. Desfășurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, festivalul s-a bucurat de participarea a peste 400 de români din diaspora și comunitățile istorice.

Un alt reper al anului 2023 a fost Programul de Tabere ARC, prin care 5000 de participanți, elevi, studenți și profesori însoțitori români din diaspora și comunitățile istorice din 24 de state ale lumii au avut oportunitatea de a vizita România, de a-și exersa abilitățile de comunicare în limba română și de a aprofunda cunoștințele de cultură și civilizație românească alături de profesori și voluntari de aici.

De asemenea, am continuat programul Susținerea educației în limba română în Ucraina, iar 15.302 de elevi, cadre didactice și studenți au beneficiat de sprijin financiar din partea statului român în 2023.

POCA - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

xr:d:DAGAI_tUhho:7,j:417005332570326493,t:24032111

Cum s-au adaptat asociațiile de români în contextul perioadelor dificile traversate în ultimii 3 ani?

În funcție de zonele în care trăiesc, românii din afara granițelor țării se confruntă cu probleme diferite care necesită programe adaptate. Situația cea mai dramatică este înregistrată, bineînțeles, în Ucraina, unde asociațiile etnicilor români au fost nevoite să își deruleze activitatea în condiții foarte grele și să devină mult mai active în accesarea programelor de sprijin oferite de România, pentru a acoperi o gamă mai largă de nevoi.

Pentru românii din diaspora, perioada pandemiei și a schimbărilor economice aferente a avut un impact major asupra modului de viață, de la schimbarea locului de muncă până la cea a țării de reședință. Aceste transformări au generat așteptări legate de cunoașterea mai profundă a legislației din țările unde trăiesc, de posibilitatea de a se reîntoarce și reintegra pe piața muncii din România și de a se organiza în asociații puternice, prin care să aibă acces la informații relevante și suport.

În cei doi ani ai mandatului meu, am intrat permanent în contact cu reprezentanții acestor comunități, fie online, fie cu prilejul vizitelor de lucru organizate, și am încercat să definim împreună o serie de programe care să răspundă nevoilor lor. M-am bucurat să constat că s-au format asociații mature în cadrul diasporei, care derulează proiecte cu impact în comunitate. Tehnologia a facilitat transferul de informații și de bune practici, vedem astfel organizații care depășesc granițele unei singure țări.

Majoritatea asociațiilor se confruntă însă cu probleme care țin de infrastructură, dotări, know-how și fonduri care să le susțină activitatea pe termen lung, iar rolul nostru este de a le fi alături în procesul de consolidare a poziției în comunitate.

Tabere ARC 2023 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Care sunt perspectivele și planurile Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) pentru 2024 în ceea ce privește relația cu diaspora și promovarea intereselor românilor din străinătate?

În 2024, ne propunem să continuăm programele și acțiunile cu tradiție ale DRP, să unim românii de pretutindeni, iar România să devină un singur loc pentru toți cei care împărtășesc aceleași valori. Am lansat deja Sesiunea de finanțare pentru anul 2024 și așteptăm propuneri de proiecte dedicate comunităților de români din afara granițelor țării. Dincolo de acordarea de finanțare, ne dorim să oferim în perioada următoare mai multă îndrumare asociațiilor care vor să acceseze fonduri, astfel încât să pună la dispoziția comunității o gamă mai largă de activități care să îi aducă împreună.

Educația este o prioritate pentru românii din afara granițelor. Sub acest aspect, vă rugăm să evaluați situația proiectelor axate pe educație, indicând ponderea acestora din totalul proiectelor.

Într-adevăr, educația rămâne programul cel mai accesat pentru obținerea de finanțări nerambursabile, semn că românii din afara granițelor țării își doresc să își păstreze identitatea națională. În același timp, iau în calcul reîntoarcerea și reîncadrarea pe piața muncii din România sau programele de burse de studiu dedicate copiilor și tinerilor români de pretutindeni.

Astfel, la nivelul anului trecut, din cele 475 de cereri de finanțări nerambursabile aprobate, 137 au vizat domeniul educației.

Vizita Germania - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Cum caracterizați situația proiectelor cu finanțare de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni? Care sunt principalele domenii vizate care au primit finanțare?

Începând din 2023, Sesiunea de finanțare nerambursabilă vizează 6 programe: educația, cultura, societatea civilă, mass-media, spiritualitate și tradiție și comunitate. La nivel general, toate sunt importante având în vedere nevoile exprimate de românii din diaspora și din comunitățile istorice. În funcție însă de specificul, cerințele și resursele fiecărei comunități, sunt dezvoltate anumite proiecte care pot îmbunătăți aspecte ale vieții acestora, de la evenimente culturale, cursuri de limba română, ateliere de lectură, lăcașuri de cult, aplicații de mobil care să atragă în activități comune cât mai mulți români de pretutindeni.

În 2023, cele mai multe cereri de finanțare aprobate au vizat programul educație (137), urmat de cultură (131), spiritualitate și tradiție (128), mass-media (42), societate civilă (33) și comunitate (4).

Ziua Romanilor de Pretutineni 2023 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

DRP a lansat la începutul anului 2022 Programul de granturi Sprijinirea comunităților românești din Ucraina. Ce alte acțiuni au fost întreprinse pentru comunitățile românești din Ucraina?

Sprijinirea educației în limba română ca limbă maternă în Ucraina este un obiectiv asumat la nivelul Guvernului României, iar din 2017 acest angajament include și acordarea unui sprijin financiar familiilor elevilor, cadrelor didactice și formării de noi cadre didactice (studenți).

Prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, atât în anul 2022, cât și în 2023, au fost acordate burse elevilor etnici români cu domiciliul în Ucraina, care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul de învățământ preuniversitar din Ucraina, și sprijin financiar sub formă de donații cadrelor didactice din Ucraina care predau limba română sau în limba română.

La nivelul anului trecut, 15.302 de elevi, cadre didactice și studenți au beneficiat de acest sprijin, astfel:

  • 12.640 de elevi cuprinși în ciclul I-VIII în școlile din Ucraina cu predare în limba română ca limbă maternă sau cu predarea unor materii în limba română (anul școlar 2022-2023) au primit o bursă în valoare de 2000 lei/elev;
  • 2.619 cadre didactice care predau limba română sau în limba română la toate nivelurile de învățământ public din Ucraina (anul școlar 2023-2024) au primit sprijin financiar în valoare de 2.000 de lei/cadru didactic;
  • 43 de studenți care urmează cursurile catedrelor/lectoratelor de limba română de la centrele universitare/institutele pedagogice din Cernăuți, Ismail și Ujgorod (anul școlar 2022-2023) au primit o bursă în valoare de 2000 lei/student.

În contextul memoriului făcut de comunitatea românească din Cernăuți privind restricțiile din învățământul în limba română și amenințarea asimilării, ce măsuri sau inițiative au fost întreprinse pentru a susține și a proteja drepturile și identitatea românilor din Ucraina în această chestiune? Cum evaluează situația Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP)?

La nivelul Departamentului, în baza prevederilor legale, susținem, prin finanțările nerambursabile pe care le punem la dispoziție, identitatea națională, lingvistică, culturală și spirituală a etnicilor români din Ucraina.

Una dintre prioritățile noastre este menținerea accesului la educația în limba română, la toate nivelurile de învățământ. Așa cum am mai menționat, principalele acțiuni pe care le derulăm vizează acordarea de burse pentru elevii etnici români din Ucraina și sprijinirea formării de cadre didactice care să predea în limba română în comunitățile românești din afara granițelor.

Leave A Comment