Primarul Ion CREȚU, despre investițiile, cooperarea culturală și perspectivele europene ale comunei RĂZENI din Republica Moldova

Primarul Ion CREȚU, despre investițiile, cooperarea culturală și perspectivele europene ale comunei RĂZENI din Republica Moldova

Răzeni este o comună din raionul Ialoveni, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 30 de kilometri de orașul Ialoveni și la 40 de kilometri de Chișinău

Sub conducerea primarului Ion Crețu, în comuna Răzeni este derulat un program de investiții care urmărește modernizarea infrastructurii localității. Finanțarea proiectelor se realizează din bugetul local, din bugetul de stat și din fonduri externe. Orașul Măgurele din România oferă un sprijin financiar substanțial pentru realizarea proiectelor din Răzeni. Între cele două localități există deja o colaborare intensă nu doar în domeniul economic, dar și în cel cultural.

img 3198 orgjpg 5a17f60334f19 e1699276460815 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de candidat la aderare la Uniunea Europeană, iar în momentul în care visul aderării va deveni realitate, procesul de modernizare al comunei Răzeni va fi puternic dinamizat, beneficiind de noi resurse și oportunități.

Domnule primar, care sunt proiectele pe care ați reușit să le finalizați în ultimii ani?

Proiectele pe care le-am dus la îndeplinire în ultimii ani au avut ca obiect modernizarea rețelei de drumuri locale, reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și evacuarea apelor de suprafață. Vreau să subliniez cu acest prilej ajutorul pe care ni l-a acordat orașul Măgurele din România.

Imagine WhatsApp 2023 09 25 la 16.37.16aaa - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Între localitățile noastre există o relație de colaborare excelentă. Din acest motiv, Strada Alexandr Pușkin din Răzeni va fi redenumită Măgurele. O decizie în acest sens a fost adoptată de consiliul comunei, la data de 21 iulie. Ideea de redenumire a străzii aparține locuitorilor din Răzeni, care au dorit să mulțumească pentru suportul financiar în reparația străzii orașului Măgurele, din județul Ilfov, România, cu care comuna Răzeni are semnat un acord de înfrățire încă din 2017.

În ceea ce privește proiectele finalizate în comuna Răzeni, acestea sunt:

  • Modernizarea străzilor „8 Martie” și „Grigore Bivol”, proiect în valoare totală de 1.036.000 lei moldovenești. Bugetul local a contribuit cu 631.000 lei moldovenești, Consiliul local din Măgurele a finanțat investiția cu echivalentul a 405 000 lei moldovenești
  • „Consolidarea ravenei și evacuarea apelor de suprafață”, realizat cu finanțarea Guvernului Republicii Moldova, care a contribuit cu 2.300.000 lei moldovenești, a Consiliului Local Măgurele care a susținut proiectul cu echivalentul a 1.920.000 lei moldovenești și din bugetului local. Proiectul a fost în valoare totală de 4.220.000 lei moldovenești (peste 218 mii de euro).
  • Proiect de modernizare a drumurilor de interes local e de 400 000 lei moldovenești (peste 20 de mii de euro) pe strada Măgurele cu sprijinul Consiliului local Măgurele.
  • Reabilitare a sistemului de alimentare cu apă, prevede înlocuirea a 5 turnuri de pompare apă, realizat prin Programul „Comunitatea Mea”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) cu suma de 60.000 USD, din fonduri de la bugetul local și de Fundația PRO Humanitas cu suma de 15.000 de euro. Beneficiarii proiectului au fost peste 7000 de locuitori ai comunei, respectiv 2500 de gospodării.
  • Modernizarea rețelei de apă și canal. Proiectul are valoarea de circa 90.000 lei moldovenești.

0 02 05 717abb4010db453620932852a0b85aa24c0579f134abae86cd534249a7aad964 62005a33a7a195cb - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

“Comuna Răzeni este deosebit de interesată de atragerea investițiilor”

Ce proiecte aveți în derulare în comuna dumneavoastră?

Sediul primăriei este în curs de renovare. Vrem ca această clădire corespundă cerințelor actuale: „Renovarea capitală a clădirii Primăriei”. Investiția este în valoare 3 milioane de lei moldovenești, fiind derulată prin Oficiul Naţional de Dezvoltare Regională şi Locală (ONDRL).

Ce proiecte v-ați propus să realizați în viitor?

Avem în vedere amenajarea unui parc numit Parcul Unirii Răzeni, care va include un Teatru Verde (Teatru de Vară). Proiect cu o valoare de 3.000.000 de lei.

Care sunt facilitățile pe care administrația locală le oferă investitorilor interesați de comuna dumneavoastră?

Comuna Răzeni este deosebit de interesată de atragerea investițiilor. În acest scop, am hotărât să oferim facilități de ordin fiscal; persoanele care realizează investiții în comună achită doar 10% din taxele locale pentru primul an (anul de începere a investiției), în al doilea an procentul crescând la 20-30%.

Localitatea este racordată la rețeaua de gaz metan și are rețea de apă și canalizare.

0 02 05 ab34f5641b54cc6ff5e071312b8f1622309cca36ace8713b11ab14cd5416d8c8 607d772a2c120d16 - Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre cooperarea culturală cu România. Dacă ne puteți prezenta câteva exemple.

În anul 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, am avut onoarea să luăm parte la manifestările organizate la Măgurele. Am avut onoarea să fiu în fruntea delegației care s-a deplasat cu această ocazie în orașul căruia îi datorăm atât de mult. Ansamblurile “Răzeșii” și „Mlădița” au susținut, în aula Facultății de Fizică din Măgurele, un spectacol cu titlul: “O țară, un pământ, un grai”.

Manifestările au continuat cu inaugurarea unei noi Case de Cultură a orașului Măgurele printr-o ședință solemnă a Consiliilor Locale Reunite ale orașului Măgurele și comunei Răzeni, dedicată Marii Unirii. Primii artiști care au urcat pe scena Casei de Cultură au fost tinerii din Răzeni și cei de la Clubul Copiilor Măgurele. După ședința solemnă, un grup de 100 de tineri din Măgurele și din Răzeni au dus, de la Casa de Cultură până la Monumentul Eroilor, un drapel uriaș, de 15 x 3 metri.

Festivalul Dor Moldovenesc, realizat prin cooperarea dintre primăria Mogoșești din Iași și primăria Răzeni, a fost un alt moment care marchează cooperarea culturală dintre noi.

Cum caracterizați influența conflictului din Ucraina asupra regiunii pe care o reprezentați? A avut vreun impact asupra economiei locale și asupra proiectelor planificate în Răzeni?

Izbucnirea războiului din Ucraina a generat o situație complicată pentru economia locală. Un exemplu, în acest sens, îl reprezintă costurile pentru construirea stației de epurare care au crescut de la 7 milioane de lei moldovenești, la 9 milioane de lei moldovenești. Alt rezultat negativ al conflictului armat din vecinătate este descurajarea potențialilor investitori.

latest video

- Centrul de Analiză și Planificare a Dezvoltării Regionale

news via inbox

Nulla turp dis cursus. Integer liberos  euismod pretium faucibua

Leave A Comment